Teljesen hatástalannak mutatkozott egy koronavírus-gyógyszer, erről azonban nem akarták, hogy tudjunk – véletlenül derült ki

Megosztás

Rengeteg támadás éri több ország vezetése által is az Egészségügyi Világszervezetet és most megint rossz fát tett a tűzre. Egy kísérleti fázisban levő, reménybeli CoVid-19 elleni szer első, gyenge tesztelési eredményeiről adott hírt a WHO, a jelentés azonban csak véletlenül került fel a szervezet honlapjára.

Az új típusú koronavírus fertőzése nyomán kialakult Covid-19 betegség kezelésére szánt vírusellenes gyógyszer, a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott

– jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében a Gilead Sciences kaliforniai cég.

A REMDESIVIR KUDARCÁRÓL ELŐSZÖR AZ ENSZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZETE (WHO) ADOTT HÍRT CSÜTÖRTÖKÖN DÉLUTÁN, ÉS MINT KIDERÜLT, A KÍSÉRLETEKRŐL KÉSZÜLT ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS VÉLETLENÜL KERÜLT FEL A SZERVEZET HONLAPJÁRA.

Ezt követően először a brit Financial Times című lap, majd az amerikai sajtó is hírt adott róla. A kaliforniai laboratórium erre reagálva adta ki közleményét, amelyben hangsúlyozta:

sajnáljuk, hogy a WHO idő előtt publikálta a tanulmányból származó információkat. A kutatók nem adtak engedélyt az eredmények megjelentetésére.

A biotechnológiai cég kiemelte: az első minták túlságosan kis számúak ahhoz, hogy hasznos eredményekre lehessen következtetni.

A kísérleteket túl korán állítottuk le, mert nem volt elegendő számú jelentkező, és ez nem tette lehetővé, hogy statisztikailag érdemleges következtetéseket vonhassunk le

– áll a közleményben. A Gilead Sciences mindazonáltal leszögezte azt is: az első kísérletek arra engednek következtetni, hogy a remdesivir jótékony hatással lehet azokra a Covid-19-ben szenvedő betegekre, akiknél még a kór kezdeti szakaszában kezdik meg a kezelést.

A kísérletben résztvevő 237 beteget két csoportra osztották. Az egyik csoportban 158 beteget kezeltek, ők kaptak remdesivirt is, míg a másik csoportban 79 beteget láttak el remdesivir nélkül. 

Korábban a Gilead Sciences antivirális gyógyszereivel ért el sikereket súlyos koronavírus-fertőzöttek kezelésében egy chicagói kórház. A remdesivir nevű hatóanyag az orvosok szerint nagyon gyorsan csökkentette a lázat, enyhítette a légzési nehézséget, és szinte az összes beteg egy hét alatt felépült.

A remdesivirrel kezelt betegeknek csökkent a lázuk, és hamar lekerülhettek a lélegeztetőgépről.

Ez a gyógyszer volt az első, aminél a klinikai vizsgálatok igazolták, hogy hatással lehet a fertőzést okozó vírusra. Az embereken végzett első biztató kísérletek után azt várják, hogy a hatóságok gyorsan engedélyezhetik a szert, és ez lehet az első ellenőrzött és jóváhagyott kezelés az új koronavírus gyógyítására. 

A szerrel egyébként nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Európában és Kínában is kísérleteznek. És nem is csak remdesivirrel próbálkoznak, hanem az AIDS kezelésére alkalmazott két, retrovírus-elleni szerrel, a lopinavirral és a ritonavirral is, amelyeket interferon-bétával kombinálva adnak a pácienseknek. Ezen kívül kísérleteznek a hidroxi-klorokinnal, amelyet malária és súlyos autoimmun betegségek – mint a lupusz vagy a reumatoid artritisz – kezelésére alkalmaznak.

Index.hu

Megosztás

Related posts