Bizonyítékot találtak: Mészáros Lőrinc keményítőgyára szennyezte a Mátrai Erőmű víztározóját

Megosztás

Bírósági keresetet indított az Átlátszó.hu oknyomozó oldal ellen a visontai Viresol Kft., amikor a portál tavaly novemberben megírta: ipari mennyiségű szerves anyag került a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába a szomszédos keményítőgyárból.

Ez aztán tömeges rosszullétet okozó gázszivárgásokat okozott. Csakhogy a történteket kivizsgáló katasztrófavédelmi hatóság eltitkolt határozatában is néven nevezik a felelőst, sőt, megtiltják számára az Őzse-völgyi víztározó további használatát, és műszaki átalakításra kötelezik a további környezetkárosítás elkerülése érdekében, írja most a portál.

A lap birtokába került bizonyítékok alapján még idén januárban is dőlt a cefre a Viresoltól a víztározóba. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a„Viresol Kft környezetkárosodást, a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre történő vízvédelmi és vízügyi hatósági kötelezése” tárgyú határozat szerint a hatósági ellenőrzések során vett vízminták mérési eredményei, valamint a helyszíni ellenőrzések azt támasztják alá, hogy a Viresol telephelyéről rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba.

Azt is tényként rögzíti a katasztrófavédelmi hatóság határozata, hogy „a Mátrai Erőmű Zrt. tevékenységéből az engedélyek alapján elsősorban szervetlen összetételű szennyvíz keletkezik. A Viresol Kft. szennyvize az Őzse-völgyi tározóban keveredik össze a Mátrai Erőmű Zrt. használtvizeivel, amelynek következtében káros, gázképződéssel járó anaerob folyamatok zajlanak le. Ennek eredményeképpen a Mátrai Erőmű Zrt. az Őzse-völgyi tározó vizét annak minőségromlása miatt technológiai vízként hasznosítani nem tudja, az Őzse-völgyi tározó leürítő műtárgya a gázképződés és vízminőségromlás elkerülése érdekében jelenleg is nyitva van, az oda érkező vizeket folyamatosan tovább engedik a Nyiget patak irányába.

Büntetést ugyanakkor az ügyben vétlennek tűnő Mátrai Erőművel ellentétben a Viresolra a katasztrófavédelmi hatóság a határozatában nem szabott ki. Viszont augusztus 31-i határidővel arra kötelezi a keményítőgyárat, hogy hagyjon fel a környezetkárosító tevékenységével. A katasztrófavédelmi hatóság döntése értelmében „a környezetkárosítást megelőző intézkedések végrehajtása nem tűr halasztást”, ezért rendelkezéseit jogorvoslatra való tekintet nélkül azonnal végrehajtandóvá nyilvánította – írta az Index.

Megosztás

Related posts