„Kérjenek bocsánatot Tusktól!” – magyarul üzent a lengyel újság a kormánymédiának

Megosztás

A címlapon a főszerkesztő szintén magyarul írt kommentárja olvasható, melynek címe: „Barátainknak, magyaroknak”.

Mi is beszámoltunk róla, hogy miután Donald Tusk beszólt Orbán Viktornak, a kormánymédia bosszúból hamis képpel nácizta le az európai vezető nagyapját. Erre reagált a lengyel Fakt csütörtöki címlapján a címben említett üzenettel. Kasia Kozlowska főszerkesztő arról ír, a magyar kormánymédiában több helyen jelent meg olyan nácikról készült fotó, melyről hamisan azt állítják, azon – többek közt – Donald Tusk, az EPP vezetőjének nagyapja látható. A cikkekben olyan sztorikat hoztak elő, melyek valóságtartalmát nem sikerült bizonyítani. A támadások rögtön azután kezdődtek, hogy Tusk beszólt Orbánnak.

A hvg.hu idéz a főszerkesztő írásából: „Ezek az írások nem kommentárok vagy szatirikus cikkek voltak. Nem olyan szerzők véleményei, akik nem értenek egyet azokkal az értékekkel, amelyeket Tusk képvisel. Semmilyen stilisztikai eszközzel nem utaltak arra, hogy ezek metaforák lennének. Valójában több meghatározó sajtótermék hazugságokat és manipulált fotókat próbált tényként bemutatni” – írja a Fakt főszerkesztője. „

„Hogy lejárasson egy bizonyos értékek mellett kiálló politikust. És hogy ellenszenvet keltsen iránta a magyar, és talán nem csak a magyar társadalom körében”. Ezután arról ír, hogy a lengyelek nagyra értékelik a két nemzet közös történelmét és barátságát, aminek nem tesznek jók ezek a támadások. „Örülünk annak a szerepnek, amelyet együtt töltünk be Európában. Olyan partnerekként tekintünk egymásra, akikre mindenben lehet számítani. Ezért érdemes mindannyiunknak tudatában lenni annak, hogy egy igaztalan magyar médiatámadás egy lengyel politikus ellen a lengyel-magyar barátságot is támadja” – írja Kozlowska.

A kommentárt egy felszólítással zárja, egyenesen az érintett propagandalapoknak címezve: „Kedves magyar kollégák a Pestisrácok.hu-nál és az Origo.hu-nál! Ha a lengyel-magyar barátság továbbra is értéket jelent számukra, kérjenek bocsánatot a Donald Tusk családjáról írt hazugságokért. És azonnal távolítsák el ezeket a cikkeket az oldalaikról”. A címlapról készült fotó a hvg.hu oldalán látható.

444.hu

Megosztás

Related posts