Az űrből is látták a csernobili erdőtüzet

Megosztás

Az Európai Űrügynökség felvételein is jól kivehető a Csernobilban utóbbi napokban történt erdőtűz.

Az érintett területekről hevest esőzést jelentettek a napokban, ami jórészt eloltotta a lángokat, de még mindig 500 tűzoltó, 124 tűzoltóautó és több helikopter dolgozik, hogy az utolsó tűzfészkeket is felszámolják. Péntekre ráadásul az erősödő szél miatt ismét belobbant három helyen a tűz a csernobili övezetben csütörtökön délután, amit a tűzoltók ugyan még aznap megfékeztek, de eközben Kijev levegője olyan mértékben szennyezetté vált, ami már veszélyes az egészségre. A QIAir légszennyezettségi adatokat közlő internetes oldal Kijevet a világ legszennyezettebb levegőjű városaként tüntette fel, és a veszélyes kategóriába sorolta.

Pénteken a csernobili övezetbe látogatott Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester, aki azt mondta, hogy a nyílt tüzeket valóban sikerült eloltaniuk a szakembereknek, de kell még néhány nap a parázsló gócok eloltásához. A mérések alapján a radioaktív sugárzás szintje nem haladta meg a megengedett mértéket. A Kijevet beborító füstről pedig Klicsko azt mondta, hogy csak részben érkezett a csernobili zónából, mert a megye más területein is voltak tüzek, és Zsitomir irányából is kapott füstöt a főváros – írta az Index.

Az utóbbi napokban sokan aggódtak amiatt, hogy a szokatlanul nagy tüzek veszélyeztethetik a nukleáris katasztrófa helyszínét, vagy káros anyagok kerülhetnek a légkörbe. Ezzel kapcsolatosan elkezdtek álhírek is terjedni az interneten, amiket részletesen cáfoltunk.

Megosztás

Related posts