Négysávossá válhat a 37-es főút egy része, a 26-oson pedig elkerülő szakasz épül

Megosztás

Az előkészítő munkálatok néhány héten belül elindulnak, a kivitelezés pedig 2021 tavaszán kezdődhet meg a tervek szerint. A 37-es főút szélesítésével, illetve a 26-os főúton egy elkerülő megépítésével gyorsabban és biztonságosabban lehet majd megközelíteni Miskolcot.

A régészeti feltárás és a területszerzések is elindulnak néhány héten belül.

A kormány tavaly emelt be az Útprogramba két, Miskolc gyorsabb és biztonságosabb megközelítését lehetővé tevő, helyi gazdaságélénkítő hatású beruházást: a 37. sz. főút Gesztely–Szerencs közötti szakaszának négysávosítását és a 26. sz. főút Sajószentpéter–Berente elkerülő megépítését.

Csomópont is épül. A 37. sz. főút Gesztely és Szerencs közötti 18,86 km hosszúságú szakasza 2×2 sávra bővül, valamint 4 új körforgalmú csomópont épül. A fejlesztés során a gesztelyi körforgalom kétsávos turbókörforgalommá épül át. Az Újharangod–Taktaharkány, Legyesbénye–Taktaharkány útelágazásokban, valamint Bekecsen, a Béke úton új négyágú egysávos körforgalmi csomópont létesül. Hat új híd, kis híd és egy áteresz épül át a Laposi-patak és mellékág keresztezése, Harangod-patak, Bekecsi időszakos vízfolyás, Bekecsi-belvíz-csatorna, Gilip-patak és Bekecsi Fürdő-patak keresztezésében.
A projekt keretében új körforgalmú csomópont is épül a 37. és a 38. sz. főút csomópontjában, kerékpárút átvezetéssel és tengelysúlymérő állomás létesítésével. A körforgalmú csomópontban kiépül a közvilágítás is.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél (NIF) arról érdeklődtünk a beruházás kapcsán, hogy jelenleg milyen háttérmunkák vannak folyamatban, mi várható idén, és mikor indulhat el majd a konkrét útépítési, kivitelezési munka.

Mint megtudtuk, az egyesített engedélyezési és kiviteli tervek, valamint a kisajátítási tervek már elkészültek. A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás a tervek szerint még áprilisban megindulhat.

Kivitelezés jövőre. A közbeszerzési eljárással párhuzamosan el kell végezni a területszerzéseket – mintegy 200 ingatlan vonatkozásában –, illetve a tervek szerint megkezdődhetnek a közeljövőben a régészeti feltárások is. A pénzügyi források rendelkezésre állása esetén az érdemi kivitelezési munka legkorábban – a téli időszakot követően – 2021 tavaszán kezdődhet meg, tájékoztatott a NIF Zrt.

Boon.hu

Megosztás

Related posts