Hoppá! Karácsony Gergely dokumentumokkal igazolta, hogy nem ők mulasztottak, hanem a kormányhivatal

Megosztás

Már egy hete támadóüzemmódba kapcsolt a kormányzati gépezet (beleértve a közmédiát is), hogy a fővárosi idősotthonban történt tömeges fertőzés miatt össztűz alá vegye a főpolgármestert állítólagos hibája miatt. Karácsony azonban most visszavágott, dokumentumokkal igazolja, hogy a mulasztást nem Budapest követte el.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy az egyik Budapesti idős otthonban száznál is több embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje. Bár nem a Pesti úti otthon az első, ahol megjelent a vírus, erről az esetről a korábbiaknál aktívabban kommunikál az operatív törzs, a kormány és Orbán Viktor pedig egyértelműen az otthon fenntartójának, a Karácsony Gergely által vezetett fővárosnak a felelősségét hangsúlyozza. Karácsony Gergely azonban az Indexnek azt nyilatkozta, nem a főváros részéről történt mulasztás.

Ha most nem az a fontos kérdés, hogy megállítsuk a vírust, hanem az, hogy tisztászuk a felelősséget, akkor teljesen egyértelmű, hogy a főváros minden jogszabályi kötelezettségnek megfelelt, a járványügyi hatóságok viszont nem

– nyilatkozta az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Pesti Úti Idősek Otthonában regisztrált koronavírus-fertőzéses esetekről.

A főpolgármester azt mondta: félreértés, hogy a védőfelszerelést a fenntartónak kellene biztosítania, ez ugyanis a járási hivatalok dolga. A főváros állítása szerint ennek ellenére “nem dőlt hátra”, a fővárosi idősotthonokban használt védőfelszerelések elsöprő többségét eddig ők biztosították.

Örültünk volna, ha jöttek volna segíteni, ez kétségtelen

– válaszolta Karácsony Gergely arra, hogy a Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken azt állította: a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai eddig nem ellenőrzést végeztek az idős otthonban, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak. 

A főpolgármester ugyanakkor több jegyzőkönyvvel is igazolni tudja, hogy a helyi védelmi bizottság megbízásából a főváros kormányhivatal egészségbiztosítási főosztálya ellenőrizte a fővárosi fenntartású idősotthonokat, és semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel. 

Az ellentmondásról megkérdeztük a Budapest Főváros Kormányhivatalát. Azt kérdeztük, hogy ha nem ellenőrizték a fővárosi idősotthonokat, akkor mi alapján készítették el az április 8-ai datálású jegyzőkönyveiket a kormányhivatal Egészségbiztosítási Főosztályának munkatársai. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Karácsony Gergely főpolgármester (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (j) a kormányülés után tartott közös sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. április 8-án
Karácsony Gergely főpolgármester (k), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (j) a kormányülés után tartott közös sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. április 8-án Fotó: Bődey János / Index

Ehhez a főpolgármester azt is hozzátette, hiába kérte többször, írásban és szóban is, hogy a hatóságok fenntartótól függetlenül minden idősotthonban szűrjék a bentlakókat és a dolgozókat is.

A Pesti úti idősotthon egyetlen dologban különbözik a legtöbb más otthontól és a legtöbb egészségügyi intézménytől: abban, hogy ott a fertőzés tényét ismerjük. Nem gondolhatja senki, hogy ahol nem szűrnek, azokat az intézményeket nem érinti a fertőzés.

Ha a kormány továbbra sem vezeti be az idősotthonok általános és folyamatos tesztelésének gyakorlatát, akkor a főváros továbbra is magánlaborok bevonásával fogja tesztelni a saját idősotthonaiban az embereket. Erre nem sajnálja a fővárosi vezetés a pénzt Karácsony szerint, aki ugyanakkor azt mondta, azért lenne szükség a hatóságok bevonására, mert a magánpiac kapacitásai szűkösek.

Nemzetközi példák alapján is jól látszik, hogy az idősotthonokat a járvány különösen fenyegeti. Nemcsak azért, mert a koronavírus a statisztikák szerint a bentlakó életkoruk és egészségügyi állapotukból alapján a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportnak számítanak, de azért is, mert ezekben az otthonokban nem igazán van lehetőség az izolációra.

Friss:

Karácsony Gergely főpolgármester péntek este egy Facebook-bejegyzésben 4 dokumentumot hozott nyilvánosságra, ezzel reagálva arra, hogy a kormány és Orbán Viktor egyértelműen az otthon fenntartójának, a fővárosnak  felelősségét hangsúlyozza, miután a Pesti úti idősotthonból csütörtökön 126, pénteken további 56 gondozottat vittek kórházba koronavírus, illetve annak gyanúja miatt.

A Pesti úti idősotthonban 151 embert megfertőzött a koronavírus. Az ügy kapcsán Orbán Viktor és a kormány is a főváros felelősségét hangsúlyozta. A főpolgármester szerint viszont nem ők mulasztottak, hanem az állami szervek.

A nyilvánosságra hozott 4 dokumentumból 3 azt mutatja Karácsony szerint, hogy 

három hete kérték a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

A negyedik dokumentum, ami Karácsony szerint a legfontosabb, az a levél, amire hivatkozva elutasították az idősotthon vezetőjének a kérését az intézményükbe visszakerülő emberek tesztelésekre vonatkozóan. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őt, mint ebben az esetben, amikor kórházból idősotthonba kerül valaki vissza. 

Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban

– írta Sára Botond kormánymegbízott megbízásából Vass Csaba  helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos a most megosztott dokumentum szerint.

Karácsony Gergely  posztját azzal zárta, hogy ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban elő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását, és ezért  is fontos, hogy a kormány haladéktalanul elkezdje az ország több mint 800 idősotthonában az ott élők és az őket ápolók tesztelését.

Index.hu

Megosztás

Related posts