Törlik a szóbeliket, csak írásbeli érettségik lesznek a járvány miatt

Megosztás

Ezt jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján, ezzel felére csökkentik a vizsgaeseményeket.

Maruzsa elmondta, a tapasztalat azt mutatja hogy az európai országok két úton járnak: vagy az évvégi eredményekből számított jegyekkel adják ki az érettségi bizonyítványokat, azaz nem szerveznek érettségit, vagy pedig technikailag egyszerűsítik rövidítik a vizsgákat.

Az EU országok döntő többsége még nem hozta meg az érettségire vonatkozó döntését, vagy pedig a járványügyi helyzettől tették ezt függővé. Ausztriában jelenleg csak írásbeli terveznek, Szlovákiában csak szóbeli vizsgát, Dániában a hagyományos rend szerint megtartják, jelenleg Németország tartományainak többsége is így készül. Finnországban pedig előrébb hozták, és már meg is tartották az érettségit.

Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent, ha nincs százalékos eredményt hozó érettségi, akkor sok szakon nem lehet méltányos módon a teljesítmény alapján rangsorolni a jelentkezőket, és akkor felvételit kellene szervezni, erre viszont a felsőoktatási intézmények nincsenek felkészülve. Ezért az oktatási akciócsoport azt javasolta, hogy ha a járványhelyzetben van rá mód, akkor érdemes az érettségit megszervezni.

Javaslatuk szerint az előrehozott, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat törölni kell, ez 30 000 jelentkezést érintene, így legfeljebb 73 000 érettségiző maradna.

Ugyanakkor megnyitják az érettségi jelentkezési felületeket, és azt javasolják, hogy aki nem felvételizik idén, tehát valójában nincs égető szüksége az érettségi eredményre, az vissza tud lépni a jelentkezésről, és a következő tanévben nyugodt körülmények között tud le vizsgázni. Senkinek nem kötelező tehát érettségizni hanem felvételizik.

Akiknek viszont megtartják az érettségit, ott a szokásostól eltérő módon a lehető legkevesebb személyes kontaktusra törekednének, ezért azt javasolják, hogy a vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsga részeitől eltekintve ne kerüljenek megszervezésre a vizsgák. Az írásbelikhez kevesebb ember kell, és azzal, hogy csak azokat tartják meg, feléri csökkentik a vizsgaesemények számát.

A vizsgázók és a pedagógusok biztonsága érdekében pedig ezt is úgy kell megvalósítani hogy a másfél méteres távolság legyen minden érintett között, illetve egy helyiségben a vizsgázók létszáma haladhatja meg a legfeljebb 10 főt.

Maruzsa szerint 14 nap alatt valamennyi vizsga lebonyolítható, az időzítés ugyanakkor kulcskérdés. A vizsgát előrébb hozni nem lehet, hiszen akkor sérülne a felkészülésre álló idő, nem lenne méltányos. Túl sokat tolni sem lehet az érettségin, nem reális ugyanis egy októberi érettségi vizsga. Az oktatási akciócsoport azt szeretné, hogy szeptemberben a köznevelésben, a felsőoktatásban és a szakképzésben is elinduljon a tanév, mondta az államtitkár.

Index.hu

Megosztás

Related posts