Ön is olvasta, hogy a csernobili tűz miatt ne menjünk ki a házból? Az egy hazugság volt

Megosztás

A napokban szárnyra kapott a közösségi médiában egy hír, miszerint a csernobili erdőtűz miatt Ukrajnában jelentősen megemelkedett a radioaktív sugárzás mértéke, amit a “légáramlat és a felhőzet” Magyarország felé fúj, ezért csütörtökön és pénteken ki ne merjünk menni a négy fal közül. Ha ön is találkozott ezzel az ismerősről ismerősre terjedő írással, akkor egy rémhírrel volt dolga.

Tűz valóban égett az egykori csernobili atomreaktor közelében, és a helyszínen tényleg mértek némileg megemelkedett háttérsugárzást, de ennek szintje mindössze a normál érték kétszerese, az is kizárólag a tűz közvetlen közelében. A lángokat a tűzoltók azóta eloltották, a szakemberek pedig sem a közeli nagyvárosban, Kijevben, sem máshol nem mértek a szokásostól eltérő sugárzást. Magyarországra így pláne nem kerülhetett veszélyes légáramlat és felhőzet.

A másik, ettől még durvább híresztelés, hogy a tűz miatt megsérült az atomreaktorra húzott beton szarkofág. Nem tudjuk, hogy a rémhír szerzője milyen iskolai végzettséggel rendelkezik, de fizikából minden évfolyamon meghúznák, ugyanis a beton meglehetősen jó tűzálló képességekkel bír, így nincs az az erdőtűz, ami kárt tudna tenni benne. Ráadásul azóta kialakítottak egy kietlen biztonsági zónát is az érintett terület köré, így a szarkofág közelében semmilyen növényzet nem található, ami lángra kaphatna.

Ha már unja, hogy az emberek rendszeresen rémhírekkel riogatnak az interneten, ön is legyen álhírvadász!

Megosztás

Related posts