Már több halálos áldozata van a járványnak New Yorkban, mint a 2001-es terrortámadásnak

Megosztás

2001. szeptember 11-én végleg megváltozott a világ, amikor az Amerikai Egyesült Államok elszenvedte a hírhedtté vált terrortámadást. A jelenlegi elnök azonban sokáig rá se hederített a koronavírus-járványra, aminek most isszák meg igazán a levét. Trumpra rácáfolt a vírus és máris több áldozatot szedett, mint 9/11. És még messze a vége.

Már most több halálos áldozata van New York Cityben a koronavírusnak, mint ahány halálos áldozata volt 2001-ben a szeptember 11-ei, World Trade Center elleni terrortámadásnak – írja Guardian.

A kedden közzétett legfrissebb adatok szerint a városban legalább 3202 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzöttek közül. A 9/11-es terrortámadásnak New York városában 2753, az USA-ban összesen pedig 2777 áldozata volt.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden, a szokásos napi sajtótájékoztatóján az MTI szerint arról beszélt:

AZ ELMÚLT NAP UGYANAKKOR A HALOTTAK SZÁMÁT TEKINTVE A  LEGSZOMORÚBB NAP VOLT AZ ÁLLAM SZÁMÁRA.

Csak hétfőn 731 beteg halt meg a koronavírus miatt, ezzel csak ebben az államban 5489-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. 

Cuomo szerint ugyanakkor azzal, hogy az emberek távol maradnak egymástól sikerült megváltoztatni a járvány görbéjét, ezért úgy gondolja, hogy a helyzet stabilizálódik.    A politikus hangsúlyozta: van elégséges ágy a betegek kezeléséhez, de nincs megfelelő számú orvos és ápoló. A napokban New Yorkba érkezett kórházhajón az ágyak felén, – 500 kórházi ágyon –  Covid-19-es betegeket kezelnek.   

Még csak 37 nap telt el a járvány kitörése óta

– jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az 1918-ban pusztított spanyolnátha-járvány hat hónapig tombolt. A demokrata párti kormányzó megköszönte a republikánus Donald Trump amerikai elnöknek, hogy “gyorsan cselekedett” New York megsegítésében. Egyben még több szövetségi segítséget kért a gazdaság talpra állításához.

A sajtókonferencián, kérdésre válaszolva, Andrew Cuomo kitért arra is, hogy a járvány az afroamerikai lakosságot érintheti a legnagyobb mértékben. Erről még nem készült erről felmérés, de a kormányzó azt ígérte, a héten ezt is részletesen feltárják. Hétfőn Lori Lightfoot, Chicago polgármestere azt közölte, hogy a fertőzésben ott meghaltak öbb mint 70 százaléka afroamerikai volt, annak ellenére, hogy a chicagói lakosságnak csak a 30 százaléka afroamerikai. 

Dr. Cameron Webb, egy afroamerikai orvos, aki a Virginia államban szeretne bejutni a kongresszusba, a BBC-nek azt mondta: az USA faji és gazdasági egyenlőtlenségeit tovább fokozta a világjárvány.

Index.hu

Megosztás

Related posts