Kezdődnek az igazán látványos munkák a miskolci Y-híd építésénél

Megosztás

Jó ideje folytak az előkészítő munkálatok a projektet tekintve és egyelőre a járvány ellenére sem tapasztaltak különösebb csúszást. A Vörösmarty utca kapacitásbővítését is magába foglaló beruházásnak köszönhetően, várhatóan 2022 végétől nagymértékben javul Miskolc egyik frekventált városrészének, Martinkertvárosnak az elérhetősége.

A projekt során részben előre gyártott elemekből álló, részben monolit vasbeton szerkezetű, 12+4 támaszú, háromágú, úgynevezett „Y-híd” épül, amely többek között kiváltja a szintbeli vasúti kereszteződést, ezzel jelentősen növelve a csomópont forgalomáteresztő képességét. A kivitelezési munkálatok korábban megkezdődtek, azonban eddig a terepi munkavégzés jellemzően az épületbontási munkálatokra koncentrálódott.

A közműkiváltások előkészítése, terveztetése nagy erőkkel zajlik, a híd terveit pedig jelenleg véglegesítik. A híd támaszrendszereinek előzetes kitűzése megtörtént, a próbacölöpözés helyét is kijelölték. A szakemberek jelenleg a próbacölöpözést végzik, amely a híd alapozás statikai tervének véglegesítéséhez szolgáltat majd valós idejű tényadatokat. A hidraulikusan megterhelt próbacölöp mérési eredményei alapján állapítják meg, hogy a tervezett cölöpök megfelelőek vagy esetlegesen módosításra lesz szükség.

A kivitelező ezt követően az Y-híd Vörösmarty és Kisfaludy utcák találkozásától keleti irányban tervezett támaszait alakítja ki, és a támaszok által határolt területen kezdi meg a híd és a kapcsolódó támfal építését. A munkálatok  jelenlegi fázisa 2021 elejéig tart, ezalatt a közforgalom a Pfaff Ferenc és Kisfaludy Károly utakon várhatóan fennmaradhat.

A tavalyi alapkőletétel után most megkezdődik a valós építkezés is, a remények szerint 2022-ben már az átadás után meg is szűnnek a csúcsidőben jelentkező torlódások. Az érintett városrészek lakóinak pedig immáron nem kell keresztülmenniük a belvároson.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője arról számolt be, hogy a kialakult járványügyi helyzet és az ahhoz kapcsolódó intézkedések ellenére sincs különösebb csúszás az projekt ütemezésben. A kivitelező mindent megtesz a folyamatos előrehaladás érdekében. A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a He-Do Kft. végzi nettó 13,5 milliárd forint értékben.

Borsodihir.hu

Megosztás

Related posts