Ellenzék: az önkormányzatok megsarcolása helyett fizessenek a NER-lovagok!

Megosztás

Az új törvényjavaslat szerint ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcolja meg a kormány a veszélyhelyzet idején, hanem azok vegyék ki jobban a részüket a közterhek viseléséből, akik a legtöbb pénzt nyerték az államtól.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő benyújtotta azt a törvényjavaslatot, melynek ötletét hétfőn Botka László szegedi polgármester vetette fel, és melynek lényege, hogy azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel a válság kezeléséhez, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól az elmúlt években, és ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcolja a kormány.

A benyújtott javaslat alapján azoknak kéne fizetniük, akik 2012 eleje és 2020 márciusa között többek között az államháztartás alrendszeréből, az európai uniós forrásból, a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programból, valamint a 100%-os állami tulajdonban álló gazdasági társaság által létrehozott alapítványtól legalább ötmilliárd forintnyi árbevételt szereztek.

Ha az árbevétel 5 és 10 milliárd forint között alakult, akkor a hozzájárulási alap a bevétel 1 százaléka kéne legyen, ha pedig meghaladja a 10 milliárd forintot, de nem éri el a 100 milliárd forintot, akkor 50 millió forint + a 10 milliárd forintot meghaladó rész 2 százaléka. Ha a 100 milliárd forintot is meghaladja, akkor 1,85 milliárd forintot kéne befizetni, illetve a 100 milliárd forintot meghaladó részek 3 százalékát.

Annak érdekében, hogy a szolidaritási hozzájárulásból származó bevételt kizárólag a veszélyhelyzet következményeinek elhárítására lehessen felhasználni, a törvényjavaslat elrendelné egy e célra szolgáló elkülönített állami pénzalap felállítását is.

Mint a javaslat indoklásában Szél írja, „a koronavírus-járvány elleni küzdelem közös nemzeti ügy, amelyhez mindannyiunknak hozzá kell járulni. A járvány okozta beláthatatlan gazdasági és szociális következmények mérséklését illetően különösen jogos társadalmi elvárás fogalmazódik meg azon gazdasági szereplők irányában, akik az elmúlt években közpénzmilliárdok elsődleges haszonélvezői voltak. A törvényjavaslat ezen kivételezett gazdasági szereplők társadalmi felelősségvállalásának érvényre juttatása érdekében szolidaritási hozzájárulás befizetését írja elő”. 

Botka javaslata kitért arra is, hogy mire kéne forditani a befolyó összeget (első körben szerinte az egészségügyben, szociális és közszolgáltatási szférában dolgozók megfelelő védőfelszerelését kellene biztosítani, majd pedig minden magyar állampolgár (gyerekektől a nyugdíjasokig) jogosult lenne havonta minimum 110 ezer forint jövedelemre és az államnak Botka szerint ebből az alapból ki kellene egészíteni a jövedelmeket eddig a szintig a válság ideje alatt), de a benyújtott törvényjavaslat erről a kérdésről nem rendelkezne, csupán arról, hogy az összeget a válság kezelésére kell fordítani. A szegedi polgármester javaslatát több ellenzéki politikus, köztük Karácsony Gergely főpolgármester is támogatta.

444.hu

Megosztás

Related posts