Az ellenzéki polgármester nem csak ígérget, valóban segít is a rászorultakon

Megosztás

A főváros I. kerületében a polgármester asszony már kész tervekkel indult neki ennek a hétnek. A legrászorultabbaknak komoly segítséget nyújt, hogy a járvány negatív hatásait legalább anyagi szempontból csökkenthesse a családoknak. Garantált százezer forint a zsebben minden dolgozónak.

Követendő példa mindenki számára, amit Budán tapasztalhatunk meg. Közleményt adott ki az I. kerületi önkormányzat, mely szerint V. Naszályi Márta polgármester hétfőn kerületi intézkedéscsomagot jelentett be a koronavírus-járvány hatásainak csökkentése érdekében. 

Az intézkedések részeként egy darab mosható, fertőtleníthető vászonmaszkot adnak ingyen minden háztartásnak. Emellett válságkezelő alapjövedelmet vezetnek be, azaz három hónapon át 100 ezer forintra egészítik ki a rászorulók, azaz a gyermeküket egyedül nevelők, a munkanélküli segélyre már nem jogosult munkakeresők, a munkájukat a járvány miatt elveszítők, az egyéni kis- és középvállalkozók akiknek bevétellehetőségei megszűntek, a minimálnyugdíjasok, illetve azoknak a gyermekeseknek a jövedelmét, kiknek az egy főre jutó jövedelme családi pótlékkal kiegészítve sem éri el ezt az összeget. Ilyen válságkezelő alapjövedelem bevezetését országszerte szorgalmazta a Párbeszéd, melynek V. Naszályi Márta is tagja. 

Az I. kerületi polgármester

Ezen kívül három hónapos fizetési moratóriumot adnak lakásbérlőiknek és üzletbérlőiknek, amennyiben ezt kérik. Azoknak a vállalkozóknak, akiknek már be kellett zárniuk az üzletüket és igényt tartanak rá, jelképes, 50 forint/négyzetméteres bérleti díjat számolnak fel – a minimum bérleti díj pedig 10 ezer forintra módosul.

Az eseti települési támogatás összegét felemelik évi 105, illetve 140 ezer forintra, az egyszeri kifizetést pedig 35 ezer forintra, ezt mindegyik kerületi lakó kérvényezheti, és 15 ezer forintra emelik a szociális étkezési kártyára fizetett támogatást.

Index.hu

Megosztás

Related posts