Mit várhatunk a Kínából kapott koronavírus elleni gyógyszertől?

Megosztás

A hétvégén Kínából az orvosi védőeszközök mellett nagy adag gyógyszert is érkezett, amely segíthet az új koronavírus által okozott Covid-19 betegség kezelésében – ezt április 6-án este közölte a kormány. A favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer az eddigi ismeretek szerint lerövidíti a láz idejét, a beteg szervezete gyorsabban legyűri a vírust, és jobb állapotban marad a páciensek tüdeje – írja az Index.

Már folyamatban van a gyógyszer hazai engedélyeztetése, és a veszélyhelyzetben idején ez gördülékenyebben fog menni, mint máskor. A kezelőorvosoknak nem kell betegenként engedélyt kérni a használatára, elég lesz utólag írni egy összefoglaló jelentést a gyógyszerészeti hatóságnak (OGYÉI). Mégiscsak arról van szó, hogy a gyógyszer törzskönyve nem a Covid-19 kezelésére vonatkozik, hanem más betegségekre, például az influenzára.

A kínai Vuhanban és Sencsenben dolgozó orvosok arról számoltak be, hogy jól működött a gyógyszer a koronavírusos betegeknél, látható mellékhatások nélkül.

Csang Hszin-min, a kínai tudományos és technológiai miniszter egyik tisztviselője azt mondta, hogy Sencsenben a koronavírus miatt kezelt pácienseken átlagosan négy nap után negatív lett a vírusteszt, miközben a kontrollcsoportnál átlagosan 11 nap kellett ehhez. Egy másik kísérletben Vuhanban pedig két nap alatt megszűnt a betegek láza, amihez a hatóanyag nélkül több mint négy napra volt szükség.

Megosztás

Related posts