Három hónapig vállalja át a bérek 70 százalékát az állam, de több feltétel is van

Megosztás

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése után Palkovics László ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv második hullámának részleteit.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján ismertette a kormány legújabb gazdasági csomagjának részleteit. A miniszter elmondta, hogy a „háborús helyzethez” hasonló járványhelyzet és az ez által okozott válság kezelésére a kormány többek között három hónapra 70 százalékban, „igazságos plafonig” átvállalja a munkavállalók bérét, de csak ha nem „otthon vannak a munkavállalók”, és rövidített munkaidőben dolgoznak.

Palkovics emellett bejelentette, hogy a kutatás-fejlesztésben dolgozók 40 százalékos bértámogatást kapnak, ami nincs részmunkaidőhöz kötve. 2020. július 1-től két százalékkal csökkentik a szociális hozzájárulási adót; a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozóknak is jár a társadalombiztosítás; azonnali online képzéseket, például „informatikusképzést” indítanak el a feleslegessé vált munkaerő átképzésére.

Az egyetemisták szempontjából fontos döntés, hogy nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat. Ezen kívül az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, felújítási támogatást adnak a vendéglátóipari cégeknek, összesen 600 milliárd forinttal támogatják a turizmust. Június 30-ig 4 százalékra csökken a Szép-kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is. Végezetül a kkv-knak és a nagyvállalatoknak is elérhető, hitelgaranciás tőkeprogramokat hoznak létre a likviditás biztosítására; 2000 milliárd forint értékben lesznek hitelek, 500 milliárd forint értékben lesz állami garancia.

Index.hu

Megosztás

Related posts