Felpörgött a verseny: már öt magánszolgáltatónál lehet vírustesztet csinálni

Megosztás

Egy hónappal az első magyarországi eset diagnosztizálása után egyre több lehetőség közül választhatnak azok, akik tünetmentesek, de saját költségükön szeretnék tudni, hogy átestek-e már a betegségen. 

Április 6-án – minden korábbi hasonló gyorstesztnél kedvezőbb áron – megkezdte a COVID-19 IgM/IgG Ab típusú gyorstesztelést az Emineo Magánkórház. Ezzel nagyjából ki is jelölte a szerológiai gyorstesztek hazai kínálatának valószínűsíthető árskálájának az alját, és piacra lépése azt is előre jelezte, hogy napokon belül jelentősen bővül a hazai gyorsteszt-kínálat és felpörög a verseny. Miután magánszolgáltatóktól származó információk szerint az elmúlt tíz napban több tízezer teszt érkezett az országba, ez erre a hétre be is következett, legalábbis Budapesten.

Mai tudásunk szerint már legalább öt fővárosi magánegészségügyi intézmény több rendelőjében be lehet jelentkezni a koronavírus által termelődő antitestek kimutatására alkalmas vizsgálatokra. A most 9000 és 30 000 forint közötti áron elérhető tesztek során a legtöbb helyen a páciens ujjbegyéből történik a vérvétel (van, ahol ezt vénás vérvétellel is kiegészítik), és akár 20 percen belül elő is áll az eredmény.

Fontos, hogy ezek a vizsgálatok nem az éppen tüneteket mutató koronavírusos betegeket tesztelik. Őket továbbra is az állami kórházakban, illetve csupán két magánszolgáltatónál vizsgálják úgynevezett PCR-teszttel (orr- és garatváladékból nyert mintát véve), és a PCR-piacon nem is várható, hogy lényegesen több intézmény be tudjon kapcsolódni a tesztelésbe. A PCR-tesztekhez ugyanis egyrészt mikrobiológiai laboratóriummal kell rendelkezni, másrészt az engedélyeztetés és maga az eljárás is bonyolultabb.

További részletek a Forbes.hu cikkében.

Megosztás

Related posts