De honnan lesz pénz Orbán gazdaságvédelmi akciótervére?

Megosztás

Hétfőn a második hullám öt lépését jelentette be a miniszterelnök, de az elemzők nem tudják, honnan lehet ennyi pénzt átcsoportosítani.

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be hétfőn Orbán Viktor. A két héttel ezelőtt bejelentett járulékcsökkentő és hitelmoratóriumot is érintő intézkedések után a mostani szakasz öt lépésből áll. A munkahelyek megőrzése érdekében átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. 450 milliárd forint értékben munkahelyteremtő beruházásokat támogatnak. Több kiemelt ágazat is forrásokhoz jut a jövőben. Kamat és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak. Valamint visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, de azt csak négy lépésben, 2021-től kezdve minden év februárjában egyheti plusz nyugdíjat fognak kapni az érintettek.

Az Euronews által megkérdezett elemzők azonban nem tudják, honnan lehet ennyi pénzt átcsoportosítani. „A nagy feladathoz képest a bejelentések nem elég irányzottak, legalábbis én azt gondolom, és a mértékét tekintve még mindig nem egészen világos, hogy hogyan lesz az átcsoportosítás, milyen tételek kerülnek ki a költségvetésből, és mi lesz a nagy szociális tételekkel” – nyilatkozta Bod Péter Ákos, a Budapest Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke.

Erre az évre négy százalék körüli gazdasági növekedés mellett egyszázalékos költségvetési hiányt terveztek. Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy módosítják az idei büdzsét, és 2,7 százalékra emelik a hiányt. Madár István, a Portfolio vezető elemzője úgy véli, a gazdasági visszaesés miatt akkor is három százalék körüli hiány lenne, ha nem csinálna semmit a kormány.

„Az, hogy a kormányzatnak még milyen intézkedések férnek bele a költségvetésbe, azt egyelőre nem tudhatjuk, hiszen néhány kis jelentőségű különadó bejelentésén kívül nem tudunk más forrást arra vonatkozóan, hogy honnan lehet előteremteni ezt az összeget” – mondta Madár István.

A gazdaságvédelmi akcióterv első két lépése már ismert, a harmadikról még semmit nem tudni. Azt sem például, hogy mi lesz az állami beruházásokkal vagy a vállalati támogatásokkal. Az akcióterv miatt a GDP 18-20 százalékát kell majd átcsoportosítani.

Megosztás

Related posts