Visszatér a 13. havi nyugdíj: ötpontos akciótervet jelentett be Orbán

Megosztás

A miniszterelnök hétfő délben ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv második hullámának döntéseit.

Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videóban beszélt a legfrissebb gazdaságvédelmi tervekről. Elmondása szerint igazságtalan a helyzet, amibe a koronavírus-járvány miatt kerültünk, és komoly a kihívás, de meg kell vele küzdenünk. Gazdaságvédelmi akciótervet dolgoztak ki, annyi munkahelyet akarnak létrehozni, amennyit a járvány tönkretesz. Emiatt módosítják az idei költségvetést:  2,7%-ra emelik a költségvetési hiányt. Az akcióterv három szakasza összesen nagyjából a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át.

A mai nappal megindul a második hullám, amelynek öt pontját az alábbiak szerint ismertette a kormányfő:

  • Munkahelymegőrzés: rövidített munkavégzés esetén készen állnak arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét.
  • Munkahelyteremtés: 450 milliárd forint értékben beruházásokat támogatnak.
  • Kiemelt ágazatok, amelyeket újra kell indítani: turizmus, élelmiszeripar, építőipar, mezőgazdaság, film-kreatívipar, stb
  • Vállalatok finanszírozása: kamat és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak.
  • Család- és nyugdíjasvédelem, ennek legfontosabb pontja, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem – tette hozzá. Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül. SIkerülni fog, ha vigyázunk egymásra – zárta bejelentését Orbán Viktor. 

Index.hu

Megosztás

Related posts