Magánúton is elérhetők a koronavírus-tesztek, de vigyázni kell velük

Megosztás

Magánúton is elérhető lett a napokban a koronavírus-teszt, azaz tudományosabban a Covid-19 víruskimutatás és szerológiai mintavétel. Előbbi magát a vírus meglétét, utóbbi pedig immunrendszer válaszát méri, inkább arra használható, hogy megnézzék, valaki átesett-e a koronavírus fertőzésen. Ez akkor lehet fontos, ha a tudomány ki tudja jelenteni, hogy aki átesett a betegségen, az immunitást is szerzett, így egy-két hét türelmi idő leteltével visszaállhat a munkába vagy részt vehet a védekezésben, önkénteskedhet.

Dr Bodó Imre, a vizsgálatot végző egyik cég, egy budai orvosi centrum belgyógyász-hematológus szakorvosa az Indexnek azt mondta, hogy a vírus jelenlétének nyálból történő kimutatására szolgáló úgynevezett PCR tesztek kidolgozása viszonylag egyszerű volt, szemben az immunreakciót mérő szerológiai tesztekkel.

“Engem is meglepett, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült a szerológiai tesztek előállítása, amely nagyon komplikált dolog volt. A módszert immunkromatográfiának lehetne nevezni és úgy működik, mint egy terhességi teszt. Rácsöppentik a vérplazmát a tesztre, amely egy rendszer mentén diffundál a vírus antigénjeivel szemben, és ha szembetalálkozik egy olyan antitesttel, amely reagál az antigénre, akkor elszíneződik- Ugyanúgy egy színes csík jelenik meg, a pozitív esetekben, mint a terhességi teszteken”.

A cikk az Indexen folytatódik.

Megosztás

Related posts