500 ezer forintos juttatás az egészségügyben, szerdán dönthetnek a kijárási korlátozásról

Megosztás

Többek között ezekről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

A kormányfő elmondta: most még az elején vagyunk a koronavírus-járványnak. „Itt egy baj, ez a vírus, és a bajt az ember fel akarja számolni, a vírust is el akarja pusztítani, de mivel nincs vakcinánk, nem tudjuk megtenni, mondta, ezért két dolgot teszünk: lassítjuk a vírus terjedését, ez pedig a találkozások minimálisra szorításával lehetséges, illetve harcolnunk kell minden ember életéért.”

A kijárási korlátozások jövő hét szombatig vannak érvényben, dönteni kell arról, fenntartjuk-e, és ha igen, milyen formában, mondta a miniszterelnök. Erről szerdán szeretne döntést hozni. „Ha a kényszer rávisz, megtesszük, de érzem, hogy ez természetellenes” – fogalmazott. Orbán szerint jelenleg mindenki fél, egy ismeretlen ellenséggel állunk szemben. Ráadásul két vírussal küzdünk: a koronavírus mellett a félelemvírussal is.

Orbán azt is bejelentette, hogy 500 ezer forintnyi pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók, még ebben az évben, a részletekkel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentkezik majd szombaton, bemutatja a járványügyi alapot. A parlament kiiktatásáról szóló kritikákra Orbán elmondta, ezek hamis állítások, „a parlament gőzerővel dolgozik”. „Nem csak a járványügyi dolgokkal foglalkozunk, közben zajlik a normális életünk is, a törvényalkotásnak dolgoznia kell” – fogalmazott.

Hozzátette, kedden négypontos gazdasági csomagot mutatnak be, amelynek első két fejezete a munkahelyek megőrzéséről és új munkahelyek teremtéséről szól. „Annyi munkahelyet akarok teremteni, amennyit a vírus elpusztít” – fogalmazott. „Szívesen osztogatok pénzt, de hol van az a pénz? Mindenki beszél uniós pénzekről, én egy fillért nem látok ebből. Pénzt lehet osztogatni, de előbb vagy utóbb meg kell termelni. De olyan, hogy ajándékként pénzhez juthasson egy közösség, olyat még a világ nem látott” – mondta Orbán.

A rádióinterjú további részletei, amelyben többek között az uniós kritikákról is beszélt Orbán Viktor, az Index.hu cikkében olvashatók.

Megosztás

Related posts