Komoly bajok vannak Magyarországon az Európai Bizottság elnöke szerint

Megosztás

Különösen nagy aggodalomra adnak okot a Magyarországon vészhelyzeti intézkedések címen elfogadott szabályozások az Európai Bizottság elnöke szerint.

Ursula von der Leyen szerinte az ilyen veszélyhelyzeti intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük, nem szabadna határozatlan időre szólniuk, és „nagyon fontos, hogy rendszeres ellenőrzésnek vessék alá őket”. Köztudott, hogy a kormány nem szabott magának időkorlátot, amikor a napokban felhatalmazási törvényt szavazott meg. Bizonyos hangok szerint ez még egy lépés a diktatúra felé.

A határozatlan időre szóló felhatalmazási törvényt vizsgálni fogja az Európai Bizottság, és szerdán 13 nyugat-európai kormány is közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy veszélyhelyzet idején sem lehet fellépni a jogállamiság és a szabad sajtó ellen. A törvényre a világsajtó is felkapta a fejét – írta a 444.hu.

Szerdán az osztrák közszolgálati médiában hatszor tették fel a kérdést Varga Judit igazságügyi miniszternek, miért nincs határideje a rendkívüli felhatalmazásnak. Kielégítő választ egyszer sem volt hajlandó adni.

Megosztás

Related posts