Megállíthatatlan zuhanás: mélyponton a forint-euró árfolyam

Megosztás

Szerda délelőtt már az új negatív rekordot jelentő 365 forinton állt az euró árfolyama.

A forint újabb negatív csúcsot állított be kedd este, a mélyponton 361,8 forintot kellett adni a devizapiacon egyetlen euróért – írta a Portfolio. Szerda délelőttre aztán a helyzet tovább súlyosbodott és ismét rekord dőlt, 11 körül már 365 forint volt egy euró, ami több mint 1 százalékos romlást jelent. Ugyanekkor 334,1 forintba került egy dollár, ez 2 százalékot meghaladó esés.

A forintgyengülés régóta tartó folyamata azután szabadult el igazán, hogy az MNB hiteltörlesztési moratóriumot kezdeményezett (amit aztán a kormány a többi régiós kormányzathoz hasonlóan meg is lépett) a koronavírus-válság gazdasági hatásainak kompenzálására, azóta nem talál magára a magyar fizetőeszköz.

Kolba Miklós, az ING senior corporate sales dealere szerint ugyanakkor a mostani gyengülési hullám hátterében már az állhat, hogy a piac bizalmatlanul fogadta a koronavírus-törvényt, túlzónak találhatják a szereplők a kormány által kapott felhatalmazást.

Vagyis nem annyira a gazdasági, inkább a politikai kockázatokat árazzák így a befektetők. Kolba szerint addig maradhat a mostani, gyengülő állapot, ameddig esetlegesen meg nem jelenik az első olyan rendelkezés, ami azt bizonyítja, hogy nem él vissza a kormány a hatalmával, egy ilyen ugyanis nyugtatólag hatna a piacra. 

Index.hu

Megosztás

Related posts