Bűncselekményt követhet el, aki meggondolatlanul oszt meg álhíreket az interneten

Megosztás

A rendőrség Kásler Miklós múlt heti, meghamisított levelére reagálva szigorít a rendelkezéseken.

Akár bűncselekményt is megvalósíthat egy rosszindulatú vagy meggondolatlan megosztás az interneten – figyelmeztet legújabb, március 31-i közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség Kásler Miklós március 21-i hivatalos levelére emlékeztet, amelyet a miniszter a halottvizsgálatot végző orvosoknak írt, meghatározva az új koronavírusban szenvedő elhunytak vizsgálatáról szóló eljárásrendet. A rendőrségi közlemény hangsúlyozza, a közösségi oldalakon a levél meghamisított verziója kering, valótlanul állítva, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunyt személyek számát nem lehet nyilvánosságra hozni, halálozási okként más betegségeket kell megjelölni. A levél a COVID-19 következtében elhunytak számáról is hamis számot, a valódi adat többszörösét közli.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közveszéllyel fenyegetés bűntett gyanúja miatt folytat eljárást, már számos tanút kihallgattak, adathordozókat foglalva le. Most azt írják, a rendőrség folyamatosan követi a járvánnyal kapcsolatos álhíreket, s bűncselekmény gyanúja esetén eljárást indítanak az elkövetővel szemben.

Borsodihir.hu

Megosztás

Related posts