Korlátozások nélkül 40 millióan halnának bele a járványba

Megosztás

7 milliárd fertőzött, 40 millió halott egy év alatt – az Imperial College London egyetem számításai szerint eddig jutna a koronavírus világszerte, ha nem léptetnek életbe semmilyen korlátozást.

A modell azt is kimutatta, mennyire fontos, hogy az országok időben lépjenek, amikor a kijárási korlátozásokról, tilalmakról, határlezárásokról, karanténokról döntenek.

A számítások szerint jóval előbb kell lépni, mint azt egy laikus, vagy a polgárok meggyőzéséből élő politikus gondolná: Félmillió emberenként 1 halott esetén életbe léptetve az intézkedéseket a halálos áldozatok 97 százalékkal csökkenthetők: ebben az esetben tehát 39 millióval kevesebb halottal lehet számolni – igaz, ez is egymillió halottat jelent. Magyarország ennek alapján bőven időben lépett, hiszen a 10 halottnál már rendeletek léptek érvénybe.

A járvány ellen tehát csak egységes és gyorsan meghozott lépésekkel lehet érdemben fellépni – mondják a tanulmány szerzői, hangsúlyozva, hogy modelljük nem előrejelzés, számításaik csupán elméleti lehetőségeket mutatnak fel, de jól jelzik a veszély valós mértékét.

Megosztás

Related posts