Orbánék érdeke, hogy a választók emlékébe beleégjen az ellenzék viselkedése

Megosztás

Ezzel reagált egy kormányközeli elemző Török Gábor politikus gondolatmenetére, miszerint a Fidesz előrehozott választásokra játszik.

Mióta az ellenzék nem járult hozzá, hogy házszabálytól való eltéréssel napirendre kerülhessen a koronavírus-törvény a parlamentben, visszatérő gondolat a sajtóban, hogy a Fidesz saját belpolitikai tőkéjének kovácsolására használta fel a törvényt: azért írták bele, hogy megszavazása esetén a kormány a veszélyhelyzet végéig meghosszabbíthatná a rendkívüli rendeletek hatályát, hogy ezt ne szavazza meg az ellenzék, és rásüthessék (újra) a nemzetellenes bélyeget.

A héten Török Gábor politológus is arról beszélt az ATV-ben, hogy szerinte a „hisztérikus” ellenzék belesétált Orbán Viktor csapdájába. Szerinte a koronavírus-törvény nem a diktatúra bevezetéséről szól, hanem arról, hogy Orbán már készül a 2022-es választásra. A politológus azt mondta: Orbán észrevette, hogy nagyon mély gazdasági válság jön, ami után nehéz lesz visszaszerezni a népszerűséget, az ellenzék viszont nem kapcsolt. „Ha ez a járványveszély viszonylag hamar, három-hat hónapon belül véget érne, én azon sem lennék meglepve, hogy ha ezután a kormány már azon gondolkodna, hogy nem fogja tudni kihúzni a 2022-es választásokig a népszerűségének megtartásával, és mondjuk egy sikeres válságkezelés után előrehozott választások irányába vinné az országot” – emelte tovább a tétet Török.

Erre, az előrehozott választásokról szóló gondolatmenetre reagált tételesen Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője. Mráz a Nézőpont blogján arról írt, hogy Magyarország nem Törökország, egyébként pedig Orbánnak egyáltalán nem érdeke, hogy előrehozott választások legyenek.

Mráz érvelése szerint a Fidesznek kétharmada van, kedvére alkotmányozhat; minden választás kockázat; ha együtt indul az ellenzék, nehezebb lesz kétharmadot szereznie a Fidesznek, mint 2010 óta bármikor; Orbán eddig mindig arról beszélt, hogy Magyarország versenyelőnye, hogy itt politikai stabilitás van, nem volt előrehozott választás a rendszerváltás óta.

„A Fidesz számára a jelenlegi politikai helyzet nemcsak a parlamenti matek miatt kedvező. Akárcsak a migrációs válságban, az ellenzéki szavazók harmada-fele most is egyetért a kormánnyal. Ilyenkor a percemberkék a pillanatot akarják kiélvezni (vö. előrehozott választás), a stratégák a hosszú távú hatásban gondolkodnak. A Fidesznek az az érdeke, hogy az ellenzéki választók emlékébe beleégjen a Gyurcsány-koalíció magatartása” – írta végül Mráz.

A kormányközeli elemző gondolatmenete szerint mivel az ellenzéki szavazók közül is sokan egyetértenek a kormány válságkezelő intézkedéseivel, Orbánéknak kedvező helyzet állt elő azzal, hogy az ellenzék nem támogatta, hogy a parlament már a héten elfogadja a koronavírus-törvényt.

Index.hu

Megosztás

Related posts