Egy miskolci edzőterem úgy dübörög, mintha nem lenne veszélyhelyzet

Megosztás

A Miskolc belvárosában működő Cutler Fitness edzőterem a veszélyhelyzet ellenére ugyanúgy, teljes létszámmal működik, mint előtte, ráadásul reggeltől estig. Szerkesztőségünk figyelmét is felhívták a felelőtlenségre, állítólag már hivatalos panasz is érkezett a lakosságtól (bár ezt megerősíteni nem tudjuk).

Az igaz, hogy a délután háromra lekorlátozott nyitvatartási idő egyelőre nem vonatkozik az edzőtermekre, ugyanis az erre vonatkozó kormányrendelet azt mondja ki, hogy

A szolgáltató szektor – például manikűrös, fodrász, edzőterem – nyitva lehetnek, ugyanakkor a kormány javasolja a járványügyi óvintézkedések fokozott betartását.

Ezzel tehát papíron nincs baj, de a szükséges óvintézkedéseknek nem feltétlenül tesznek eleget, ugyanis sajnos az nem elég ha megnövelik a fertőtlenítések számát és felhívják a figyelmet, hogy betegen ne látogassák a termet (mint ahogy azt írták a Facebook oldalukon).

A legtöbb hasonló szolgáltatás a Cutler Fitness-szel ellentétben egyébként Miskolcon is ideiglenesen zárva tart, vagy legalábbis korlátozva működik. Mindenesetre reméljük, hogy nem fog emiatt jobban terjedni a koronavírus és az edzőterem legalább a minimális korlátozásokat bevezeti.

Közben az önkormányzat ezekre a megkeresésekre reagált egy figyelemfelhívó közlemény formájában:

Önkormányzati és nem önkormányzati feladatok

Az elmúlt napokban főleg internetes felületeken keresztül több felvetés is érkezett a miskolci önkormányzathoz azzal kapcsolatban, hogy miért nem zárnak be teljesen az éttermek, edzőtermek, gyárak, illetve miért nem kezdik meg Miskolcon a koronavírus-tesztek tömeges elvégzését.

Miskolc MJV Önkormányzata ezekben a kérdésekben nem intézkedhet, sem magáncégeket, sem országos közszolgáltatókat – gázszolgáltatót, áramszolgáltatót – nem utasíthat semmire. Mint ahogyan a tömeges tesztelés elrendelésére sincs ráhatása, arról ugyanis csak a kormányzat dönthet.

Miskolc város vezetése ugyanakkor arra kér minden itt működő éttermet, kávézót, fitnesz-termet, illetve nem élelmiszert, higiéniai és tisztítószereket értékesítő üzletet, hogy tartsák be a kormányzat által elrendelt nyitvatartási időket, és mindannyiunk érdekében gondolják át azt is, valóban jó döntés-e, ha továbbra is nyitva tartanak, ezzel esetlegesen fertőzésveszélynek kitéve magukat, személyzetüket és vendégeiket is.

Kérjük, hogy ahol ez megoldható – főleg kávézók, éttermek, vendéglátóipari egységek esetében – a kialakult helyzetre tekintettel inkább kiszállítással, elviteles kiszolgálással lássák el vásárlóikat. Az edző- és fitnesz-termek pedig vizsgálják meg, hogy  esetleg valamilyen online formában nem tudják-e megtartani az edzéseket, foglalkozásokat.  

Miskolc városa továbbra is megtesz a kormány védelmi rendelkezéseivel összhangban mindent a miskolciak biztonsága érdekében, olyan döntéseket, intézkedéseket azonban, amelyekre nincs jogköre, nem hozhat.

Megosztás

Related posts