Megugrott az internetes bűncselekmények száma a járvány hatására

Megosztás

A csalók igyekeznek kihasználni a koronavírus által okozott rendkívüli helyzetet.

Jelentősen megnőtt az internetes felületeken elkövetett csalások száma az Európai Unióban a koronavírus-járvány miatt. Az EU szervei megpróbálják felvenni a harcot a bűnözőkkel, akik az emberek félelmeit használják ki, mondta el az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen:

„Az Európai Unió ügynökségei szerint nőtt az interneten elkövetett bűncselekmények száma az EU-ban. Megdöbbentően sok hamis gyógyszert, fertőtlenítőt és csodás gyógyulást kínáló szert árulnak online. A legtöbb a hamisított szájmaszkból van ezekben a napokban. Hogyha kifejlesztik a koronavírus elleni védőoltást, akkor azt az országok kormányai, a közintézmények fogják bejelenteni. Megbízható forrásokból értesülnek majd róla” – magyarázta a politikus.

Az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol összehangolt nyomozásának eredményeképp több mint négymillió tiltott gyógyszert foglaltak le a hatóságok, és 2500 közösségi médiafelületet, online kereskedelmi weboldalt és hirdetést töröltek töröltettek. Több bűnözői csoportot is sikerült felszámolni, 121 embert pedig letartóztattak a csalásokkal összefüggésben. Az Európai Bizottság a jövőben is szoros együttműködést folytat a tagállami kormányokkal annak érdekében, hogy a gyakran életveszélyes, hamisított gyógyszerek ne kerüljenek forgalomba – szögezte le Ursula von der Leyen.

Hu.euronews.com

Megosztás

Related posts