Már az Európai Parlament is figyelmeztette a kormányt a rendkívüli intézkedések miatt

Megosztás

Ők is aggasztónak tartják a „veszélyhelyzet” kiterjesztését, amelyről a napokban tárgyalt a kormány és az Országgyűlés.

A tagállamok még nehéz időszakban is felelősséggel tartoznak az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus jogok tiszteletben tartásáért és védelméért – hangsúlyozta az Európai Parlament Állampolgári Jogi Bizottsága (LIBE) a keddi közleményében, melyben azt javasolja, hogy az Európai Bizottságnak meg kellene vizsgálnia a bevezetni tervezett intézkedések összeegyeztethetőségét az Unió alapértékeivel.

A magyar törvénytervezet szóba került a hétfő déli bizottsági sajtótájékoztatón, akkor nem kívánták kommentálni, de általánosságban azt mondták, hogy figyelik az egyes tagállamokban a vészhelyzeti intézkedéseket, és azoknak meg kell felelniük az EU normáinak. A sajtószabadsággal foglalkozó kérdésre válaszolva pedig azt hangsúlyozták, hogy a “demokrácia nem működhet szabad sajtó nélkül. Biztosítanunk kell azt, hogy az újságírók végezhessék a munkájukat, tájékoztathassák az embereket”. Azt is kiemelték, hogy minden vészhelyzeti intézkedésnek ideiglenesnek kell lennie.

A spanyol Juan Fernando López Aguilar, az S&D (szociáldemokrata frakció) politikusa, az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke az alábbi nyilatkozatot tette azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány rendeletekkel irányítana addig, amíg az országban a kormány által bejelentett „veszélyhelyzet” életben marad:

„Az Állampolgári Jogi Bizottság nevében aggodalmamat szeretném kifejezni azzal kapcsolatban, hogy a magyar Országgyűlés szavazni szándékozik a ‘veszélyhelyzet’ meghosszabbításáról és a büntető törvénykönyv megváltoztatásáról. Elismerjük, hogy a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak, azonban az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését. Felszólítjuk a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, vajon a javaslatok összhangban állnak-e az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével, és emlékeztetjük a tagállamokat, hogy mind felelősséggel tartoznak ezen közös értékek tiszteletben tartásáért és védelméért.”

Az EP szociáldemokrata frakciója is elítélte a magyar kormányfő járványügyi lépéseit mondván, azok csak tovább építhetik le az eddig is komoly csorbákat szenvedett magyar demokráciát. Iratxe García, az S&D képviselőcsoport elnöke a következőképpen fogalmazott: „Ezekkel a lépésekkel a magyar miniszterelnök csak önnön politikai érdekeit bújtatja közegészségügyi aggodalmak mögé. A körülményektől függetlenül egyetlen kormány sem engedheti meg, hogy korlátlan hatásköröket vezessen be.”

A magyar kormány március 23-án sürgős, kivételes eljárásban benyújtotta a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy rendeletekkel kormányozzon a veszélyhelyzet időtartama alatt. Ahhoz, hogy kedden szavazhassanak róla, módosítani kellett volna a Házszabályt, amihez négyötödös többség, több ellenzéki képviselő támogatása lett volna szükséges. Ezt nem fogadta el az Országgyűlés, a kormányzó pártoknak kedden lesz lehetőségük arra, hogy élve kétharmados többségükkel megszavazzák a törvénytervezetet.

A cikk a hu.euronews.com oldalon folytatódik.

Megosztás

Related posts