Baromság a tisztifőorvosi hivatal „Ne viseljen maszkot, aki nem beteg!” felhívása?

Megosztás

Hiába adhatják tovább a fertőzést a tünetmentes hordozók is, a hivatalos tájékoztatás szerint nekik nem kell védőmaszkot viselniük.

Ne viseljen maszkot, ha nem beteg! – ez a felhívás jelent meg kedden a Tisztifőorvos nevű Facebook-oldalon. A bejegyzés szerint csak akkor van szükség maszk viselésére, ha valaki lázas, köhög, folyik az orra – egy szóval tüneteket mutat – vagy ha az illető még gyógyulófélben van fertőző betegségéből.

Az üzenetre – ami egyébként napok óta jelen van már a neten, több város és kórház honlapján is elérhető – saját közösségi oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet, aki nemes egyszerűséggel nemzeti fake news-nak titulálta a felhívást.

Szél idézte a Science magazinban publikált kutatást, melyben a Columbia Egyetem kutatói megállapították: Kínában a január 23-án elrendelt utazási korlátozások előtt csak a fertőzöttek 14 százalékát azonosították, a 86 százaléknyi azonosítatlan vírushordozó jelentős része pedig nem mutatott tüneteket, vagy csak igen enyhéket. Ez magában is hozzá járulhatott a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedéséhez.

A Népszava megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), kommunikációs osztályuk vezetője, Niczky Emőke pedig megerősítette: nem fake news-ról van szó, ez a valóban tisztifőorvosi hivatal felhívása.

Megosztás

Related posts