Elhunyt az Astérix és Obélix rajzolója

Megosztás

92 évesen meghalt Albert Uderzo, a legendás grafikus, képregényrajzoló, az Astérix-univerzum figuráinak atyja. A család közleménye szerint pár hete gyengén érezte magát, a halálát pedig az álmában elszenvedett szívroham okozta. A család külön jelezte, hogy az esetnek nem volt semmi köze a koronavírus-járványhoz – írta a 444.hu.

Az 1927-ben, olasz bevándorlók gyerekeként már Franciaországban született Uderzo eredetileg repülőmérnöknek tanult, aztán 1951-ben megismerkedett a lengyel zsidó bevándolók gyerekeként Párizsban született René Goscinnyvel, amiből életre szóló barátság és kreatív kapcsolat lett.

Az alkotópáros tagjai 1959-ben vezető szerkesztők lettek a frissen induló Pilote képregénymagazinnál, amit nagyobb gyerekeknek szántak. Az első számban jelent meg Astérix figurája és azonnal nagy sikert aratott. A sztori először a magazinban jelent meg sorozat formájában, aztán 1961 kiadták az első önálló albumot, az Astérix, a gallt.

A siker 1967-re akkora lett, hogy a két művész innentől kezdve semmi mással nem foglalkozott. Óriási tempóban dolgoztak, évente két új albumot adtak ki. Az aranykor 10 évig tartott, Goscinny ugyanis 1977-ben fiatalon, 51 évesen meghalt.

Innentől kezdve Uderzo írta és rajzolta a történeteket, de a barátja emlékére ezek az albumok is a klasszikus Goscinny-Uderzo szerzőpáros neve alatt jelentek meg.

A mester 2011-ben vonult vissza az alkotástól, azóta a Jean-Yves Ferri-Didier Conrad páros viszi tovább az Astérix-albumokat.

Megosztás

Related posts