Elhalasztják az idei nyári olimpiát

Megosztás

A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg 2020. július 24. és augusztus 9. között a XXXII. nyári olimpiai játékokat – jelentette be kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A szervezet döntése alapján az idén Tokióba tervezett sporteseményt legkésőbb 2021-ben tartják meg. A játékok történetében ez eddig a negyedik olimpia, amit nem rendeznek meg a tervezett időpontban. A másik három (1916, 1940, 1944) mind háború miatt maradt el.

A NOB közleménye szerint a bizottság elnöke, Thomas Bach, és Japán miniszterelnöke, Abe Shinzo egy ma reggeli konferenciabeszélgetés alkalmával hozták meg a döntést.

Az elhalasztást azzal indokolták, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint a koronavírus (COVID-19) világjárvány még most, március végén is előretörőben van, így a verseny megtartása komoly egészségügyi kockázatot jelentene az atléták, és a játékok minden más résztvevője számára.

A NOB azt is eldöntötte, hogy az olimpiai láng az idén elmaradó verseny megrendezéséig Tokióban marad, és a verseny neve akkor is 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok nevet fogja viselni, ha 2021-ben kerülne rá sor.

Az Index az MTI-re hivatkozva korábban azt írta, szakértők szerint Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerülhet a nyári tokiói olimpia és paralimpia elhalasztása a koronavírus-járvány miatt.

A számítást Makino Junicsi, az SMBC Nikko Securities nevű brókercég vezető közgazdásza tette közzé. A Kanszaj Egyetem nyugalmazott professzora, Mijamoto Kacuhiro 640,8 milliárd jennel nagyjából hasonló eredményre jutott – írta a 444.hu.

Megosztás

Related posts