Szociális étkeztetés és házi gondozás: így kezelik a borsodi városok a veszélyhelyzetet

Megosztás

Több olyan intézkedést is hoztak az önkormányzatok, amelyek betartásával csökkenthető a megbetegedés kockázata.

Bár a kisebb településeken is be kell tartani az előírt szabályokat, a városokban fokozott figyelem szükséges járvány idején. Emődön a járványveszély idejére biztosítják az iskolás tanulók, óvodások és bölcsődések számára a napi egyszeri étkezés lehetőségét. Az ebédet – ami meleg étel – azonban nem lehet az étkezőben elfogyasztani. Az igénylőknek gondoskodniuk kell annak elszállításáról.

A város tájékoztatása szerint a házi gondozás az eddigiek szerint folyik továbbra is. A tervezett kulturális eseményeket elhalasztják, a könyvtár szolgáltatásait szintén felfüggesztik. Arra kérik továbbá a 70. életévüket betöltött személyeket, hogy maradjanak otthon. Aki közülük igényli, annak – saját költségére – gondoskodik az önkormányzat élelmiszer, gyógyszer és tisztítószer beszerzéséről.

Sajóbábonyban dr. Szilva István polgármester elmondta, számos intézkedéssel igyekeznek megfékezni a járvány kialakulását: „Minden kültéri közösségi rendezvényt lemondtunk április 30-ig. Azonban van, ahol továbbra is szeretnénk segíteni: ilyen lesz például áprilisban a vöröskereszttel közösen szervezett véradás, amit terveink szerint megtartunk. Vannak függőben lévő beruházásaink is, a kivitelezők egyelőre tudják folytatni a munkát.”

Sajóbábonyban is bezártak az iskolák. A bölcsődei és óvodai ellátásban szintén rendkívüli szünetet rendeltek el. A gyermekek részére itt is biztosítják a napi egyszeri meleg ételt; ezeket az igénylők egyszer használatos műanyag csomagolásban vihetik haza. A 70 év felettiek ellátását most tervezik a jogszabályok figyelembevételével.

Onga önkormányzata a szociális étkeztetés keretében szintén biztosítja a napi egy tál ételt. A megrendelt ebédet ételhordóban vehetik át az igénylők. Az óvoda határozatlan ideig ügyeleti formában tart nyitva a Hunyadi utca 43. szám alatt. A szülőket kérik, csak abban az esetben vigyék óvodába gyermeküket, amennyiben az otthoni felügyeletét más módon nem tudják megoldani. A 70 év felettiek részére március 23-tól – napi 279,40 forintos áron – szociális étkezést biztosít az önkormányzat – szintén igénylés alapján.

Boon.hu

Megosztás

Related posts