Koronavírus-tesztekhez mintavétel egy jelöletlen konténerautóban? Pontosan ez történt és az árképzés sem piskóta

Megosztás

Budán, a II. kerületben a 61-es villamos megállóhelye mellett egy jelöletlen konténerautóban jó pénzért, előre megszervezett koronavírus-teszteket végeztek csütörtökön délben. Azóta kiderült, egy magáncég áll a háttérben, akik az ország három különböző pontján tették ugyanezt. Ez csak így simán működik?

Csütörtök délben a 444.hu egyik olvasója jelezte, hogy Budán, a II. kerületben, a Budagyöngye bevásárlóközponttal szemközt, közvetlenül a 61-es villamos megállója mellett egy teherautó parkol, amelynek a átalakított rakterében – tulajdonképpen egy konténerben – koronavírus-teszteket végeznek.

A jelzés nélküli fehér konténerautó, amiben koronavírus-tesztekhez vett mintákat egy magáncég csütörtökön a II. kerületben. -Fotó: 444.hu

A helyszínen a lap tudósítója is megbizonyosodott erről: a szeme láttára érkezett egy nő a konténerautóhoz, akit egy kérdés után („Időpontra jött?”) azonnal fel is engedett a kocsira a háromfős fiatal személyzet egyik tagja.

Amikor az ügyfél három perc után kilépett a konténerből, kérdésünkre elmondta, hogy orr- és garat-nyálkahártyájáról vettek mintát egy koronavírust szűrő laboratóriumi teszthez. Azt is megtudtuk tőle, hogy a tesztre telefonon jelentkezett be, de az interneten hallott a szolgáltatásról. Azt már nem árulta el, milyen cég végezte a mintavételt.

Az autón dolgozók sem mondták meg kérdésünkre, kinek dolgoznak, és a kocsin sem volt semmiféle felirat, ami elárulta volna, ki a tulajdonosa. Egy érdeklődő járókelő is érkezett ilyen kérdésekkel az autóhoz velünk egy időben,

de neki is és nekünk is azt ajánlották, tájékozódjunk az interneten.

A konténerszállító autó a helyszínre érkezésünk után fél órával, fél 5 körül elhagyta a területet.

Jelenleg egyetlen magáncégről tudni, amely kereskedelmi forgalomban koronavírus-teszteket végez Magyarországon. Ez a MikroMikoMed laboratórium, ami március 9-én hirdette meg, hogy országszerte három mintavételi helyszínen: Martonvásáron, Balatonfüreden és Budapesten tud fogadni ügyfeleket.

Fotó: 444.hu

A szolgáltatás ára 25 ezer forint, és van külső helyszínre kért mintavételezés, ami feláras: a mintavétel háromezer, a kiszállás 15 ezer forintba kerül. Az eredményről 24 órán belül tájékoztatást kap az ügyfél, pozitív eredmény esetén pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja is megkapja a mintát, hogy megerősítsék az eredményt.

A laboratórium Facebook-bejegyzéséből ugyan azóta kitörölték a helyszínekről szóló információkat, de az Mfor cikkéből kiderül, hogy a budapesti mintavételi helyszín eredetileg a Budagyöngye bevásárlóközpont volt, a bevásárlóközpont azonban megtiltotta a mintavételt az épületben.

A lappal a MikroMikoMed azt is közölte, a mintavételt a Mundi Medical Bt. végzi a laborvizsgálatokhoz. A cég ügyvezetője, Mundi Béla az Mfornak vasárnap azt mondta: a kiesett budapesti helyszín utódját gőzerővel keresik, „ezen a héten bármelyik nap megkezdődhet a mintavétel az új helyként becsatlakozó laboratóriumban.”

444.hu

Megosztás

Related posts