A korábbi komoly áremelkedés után hirtelen bezuhanhatnak az ingatlanárak

Megosztás

A gazdaság egyetlen szegmense sem úszhatja meg a világválságot, amelynek jeleit már napok óta saját bőrünkön is érezhetjük, de ez még csak a kezdet. A koronavírus elhúzódása magával ránthatja az ingatlanpiacot is, az utóbbi időben elképesztően megemelkedő árak hirtelen nagyon mélyre zuhanhatnak.

Ha nem üt be a járvány, 1-2 évig még lassuló ütemben folytatódott volna a lakásdrágulás Magyarországon az elemzők szerint, most viszont ennek átmenetileg vége szakadhat. Az Airbnb-szegmensben teljes kataklizma várható, és ez akár az albérletárak csökkenését is elhozhatja. Az ingatlanközvetítők nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, akár teljesen be is fagyhat egy időre a piac, az irodapiacon pedig szemléletváltást hozhatnak a kényszerű home office tanulságai. Szemfüles vevőként viszont akár nagyon jó üzleteket is lehet majd kötni komoly profitra szert téve, amikor pár év múlva visszajön a felívelő ciklus.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a koronavírus letaglózó hatásai a gazdaság szinte minden szegmensében jelentkeznek, így nem ússza meg az ingatlanpiac sem. A pontos adatokra még várni kell és sok a bizonytalanság is a képletben, de az utóbbi pár hét trendjei és fejleményei alapján a nagyobb piaci szereplők már előre tudnak jelezni bizonyos folyamatokat. 

Az Ingatlan.com “mostantól új korszak jön a lakáspiacon” címmel adott ki közleményt, Balogh László, a portál gazdasági szakértője azt mondta, a járvány hatása gyorsan begyűrűzött a mindennapokba, az élet nem állt meg, de alapvető változásokat hozott az új helyzet. Ezzel az általunk megkérdezett többi szakértő is egyetértett, sőt, egyesek 

AZZAL SZÁMOLNAK, HOGY IDEIGLENESEN TELJESEN BEFAGYHAT A PIAC. 

Ennek oka nagyon egyszerű:

  • Egyrészt mind az eladói, mind a vevői oldalon az emberek többségének kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a lakását hirdesse vagy lakásokat nézzen.
  • Másrészt az ingatlankeresgélés- és vásárlás alapesetben sok fizikai kontaktussal jár; az érdeklődőknek és hirdetőknek minimum találkozniuk kell egymással, az üzlet megkötéséhez szerződéskötésre van szükség, de ott vannak még az ingatlanközvetítők, hitelkérelem esetén pedig az ügyintézők, értékbecslők is, akikkel kapcsolatba kerülünk a folyamat során. A személyes találkozásokról viszont mindenki tudja, hogy ezeket mostanában jobb kerülni.

Súlyos lassulás és kemény időszak jöhet a közvetítőknek. Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője kérdésünkre azt mondta, arra számít, hogy a következő 1-2 vagy akár 3-4 hónapban teljesen le fog állni az ingatlanpiac, mert “ez nem az az időszak amikor a magánemberek lakásokat akarnak venni vagy eladni, kivéve azokat, akik szorult szituációban vannak (például egy folyamatban levő válás vagy már lefoglalózott ügylet miatt)”.

Mint mondta, tapasztalataik szerint már most jelentős lassulás van: a hét elején a normális tranzakciószám 20-30 százalékát kötik a piacon.

A VISSZAESÉS AZZAL IS JÁR, HOGY AZ INGATLANIRODÁK, ÜGYNÖKÖK FENNTARTÁSA ENNYI ÜZLETBŐL NEM JÖN KI,

“ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy 0 vagy 20 százalékon fut a piac, a közvetítőket nem tartja el” Balla szerint. A cégek túlélése nyilván azon fog múlni, kinek mennyi tartaléka van, ők jelenleg már nem foglalkoztatják az alvállalkozóként dolgozó ügynökeik egy részét (azok közül, akik a koronavírus-fertőzés szempontjából a leginkább veszélyeztetettek, már senkit nem küldtek ügyfélhez). “A kollégák nagyjából 60 százaléka az ügyfelek 40 százalékával próbál most működni, de fel vagyunk készülve akár egy közel teljes leállásra is (például egy kijárási tilalom esetén)”, közölte.

A másik oldalon ugyanakkor Balogh László szerint fel is értékelődhet az ingatlanközvetítők szerepe a következő időszakban, mivel a segítségükkel már csak valódi eladási vagy vételi szándék esetén működnek együtt a tulajdonosok vagy a vevőjelöltek. “A gyakorlatban arra számítunk, hogy sok tulajdonos és vevőjelölt nem feltétlenül akar minden lehetséges partnerrel közvetlenül tárgyalni, hanem az eddiginél nagyobb arányban bízhatnak meg közvetítőket, és a segítségükkel az eddiginél több üzlet jöhet létre”, közölte az Ingatlan.com.

A témában további részleteket IDE KATTINTVA olvashat az Index.hu cikkének segítségével.

Megosztás

Related posts