Botrány: két és fél millióért helikoptereztek egy órát a Miskolc Holding korábbi vezetői, íme a szerződés

Megosztás

Több mint két évvel ezelőtt, 2017 végén rendelt Budapestről helikopteres repülést a borsodi megyeszékhelyre a Miskolc Holding akkori vezetése, melynek okáról egyelőre nem talál információkat az új városvezetés. Az eset kapcsán előbb Bazin Levente tett utalást a kifogásolható pénzszórásra, majd a napokban Szarka Dénes követelt azonnali vizsgálatot. A Borsod24 időközben megszerezte a szerződést, melyet meg is mutatunk önöknek.

A Jobbik politikusa szerkesztőségünkhöz a napokban eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, döbbenten áll az előző holdingvezetés által hátrahagyott újabb botrány előtt. Szarka Dénes felidézi, a február 27-i közgyűlésen elhangzott egy információ, amit azóta senki sem erősített vagy cáfolt meg.

E szerint 2017. december 6-án az előző Holding-vezetés helikoptert bérelt a Hidroplan Nord Kft.-től, amiért összesen több mint 2,5 millió forintot fizetett ki.

“Hogy ki, miért, milyen célból bérelte ezt a helikoptert, nem tudjuk. Hogy miért érte meg a városnak, mitől lett ezzel jobb a miskolciaknak, nem tudjuk” – fogalmazott. “Éppen ezért azt kérem a Holding vezetésétől, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az ügyet és a miskolciak tisztánlátása érdekében válaszoljanak a következő kérdésekre: mikor, milyen úticéllal, miért, ki utazott a helikopteren? Mi indokolta a légiközlekedést a földi helyett? Ki és milyen felhatalmazás alapján rendelte meg a helikoptert? Ki engedélyezte a bérleti szerződés aláírását? Ki engedélyezte a kifizetést?”

A kétoldalas szerződés másolata, amely részletezi a helikopteres repülés részleteit. Az egyik aláíró Székely Domonkos, a holding  gazdaságfejlesztéséért, ingatlangazdálkodásáért felelős volt vezetője, akinek olyan jól mentek a dolgai, hogy feleségével együtt egy négycsillagos szállodát épített a miskolctapolcai strand mellett

A szerkesztőség birtokába jutott információk szerint december 6-án délután került sor a repülésre, amelyhez Budapestről érkezett egy Dauphin SA 365 típusú helikopter. Az egy órásra tervezett miskolci felszállás nettó 720 000 Ft-ba került, de ehhez ki kellett fizetni egy-egy óra további költséget is ugyanennyiért, hiszen ezekben az esetekben az oda-vissza utat is a megrendelőnek kell állni.

Az utaslista egyelőre nem elérhető, ez feltehetően csak a megbízott vállalkozás által vezetett kimutatáson szerepel, annyi azonban kiderül egy kis internetes kutatásból, hogy a cég székhelye Veszprém, bázisa Szentkirályszabadja. A megnevezett típus fotói ebben a képgalériában tekinthetőek meg.

2017. decemberében egy ilyen helikoptert rendeltek Miskolcra

A helikopterezés Magyarországon az utóbbi években elég kényes kérdés lett, hiszen 2016-ban Rogán Antal és családja is ilyen eszközt választott egy szabolcsi esküvői utazáshoz. A propagandainiszter híres kijelentésének igazságtartalma a hír kapcsán hamar megdőlt, miszerint “urizálni csak úri gyerekek tudnak, én parasztgyerek vagyok”, de ennél sokkal súlyosabb következményei is lettek a fideszes politikus tettének. Mint valamennyien emlékezhetünk, a repülés után nyomozó Népszabadságot egy részletes tényfeltáró cikk megjelentetése után a kormányhoz közel álló tulajdonosok azonnal bezáratták.

Rogán Antal híres helikopterezése 2016. őszén. Egy év múlva a Miskolc Holding vezetése is az egekbe akart emelkedni. Az okokat egyelőre senki nem ismeri

Megosztás

Related posts