Még senki nem késett el a helyi adók befizetésével!

Megosztás

Az adóbefizetés tekintetében Miskolcnak is kötelezően csatlakoznia kellett egy központi, elektronikus rendszerhez, ám az egyelőre nem működött kifogástalanul. A túlterheltség miatt hiába küldte el az önkormányzat már korábban a szükséges adatokat, a program ezzel nem tudott megbirkózni. A határidő viszont még nem járt le.

A gépjárműadóval, építményadóval, telekadóval és az iparűzési adóval kapcsolatos feladatokat végző központi, elektronikus rendszert nem az önkormányzat, hanem a Magyar Államkincstár működteti. 2019-ben Miskolcnak is kötelezően csatlakoznia kellett ehhez, amely most vizsgázott – a tapasztalatok szerint rosszul.

A Miskolci Önkormányzat közleményében arról tájékoztat, hogy az adóhatóságuk minden szükséges adatot idejében feltöltött a központi rendszerbe, a működtetői szerint azonban túlterheltség miatt a program nem tudta kellő időben ellátni a feladatát. Tovább súlyosbította a problémát a postához egyszerre nagy számban megérkező, kézbesítendő csekkek miatti túlterheltség is.

– Az önkormányzatnak egyik folyamatra sem volt semmilyen ráhatása, mivel sem a posta, sem az ASP rendszer működtetésébe nem szólhat bele – hangsúlyozzák. – A késedelmi kamat összegét a központi rendszer automatikusan számítja ki, kiszabására jogszabályok kötelezik az önkormányzatot, ezek módosítása pedig jelen pillanatban kormányzati hatáskör.

A központi rendszer rossz működéséből adódó gondok nemcsak Miskolcon, hanem minden megyeszékhelyen jelentkeztek.

Fontos azonban, hogy a befizetésekkel még senki sem késett el, így pedig a bírság is elkerülhető. A befizetési határidő ugyanis a március 15-ei nemzeti ünnep miatt kitolódik március 16-án éjféig. Eddig az időpontig mindenki pótdíj nélkül befizetheti a csekket, amelyet a posta korábbi közlései szerint határidőig eljuttatnak mindenkihez.

Emellett az ügyfélkapun keresztül mindenki azonnal megnézheti, mennyit kell befizetnie, milyen jogcímen, és melyik számlaszámra, és akár azonnal át is utalhatja az összeget, ehhez nem kell mást tenni, mint rákattintani ERRE a linkre.

minap.hu

Megosztás

Related posts