Zuhan az olaj ára, Oroszország nagyot bukik

Megosztás

Akár napi 150 millió dollár is lehet az orosz gazdaság vesztesége az olajár bezuhanása miatt. Az olajtermelő országok többségét tömörítő OPEC és a szervezeten kívüli Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsánból álló OPEC+ pénteken nem tudott megállapodni a kitermelés csökkentéséről, így az olajár a korábbi hordónkénti – egyébként sem túl magas 60 dollárról 40-re eshet. Jelenleg egy nap alatt 9 százalékot zuhant a Brent-olaj ára, amely 45 dolláron áll, ami a legalacsonyabb érték 2017 nyara óta – írta az RBK orosz gazdasági portál.

Moszkva maga is csak olajat öntött a tűzre azzal, hogy a korábbi megállapodásban lévő kitermelési kvóták fenntartását javasolta, a csökkentésbe azonban a maga részéről nem ment bele – derült ki a 1prime.ru gazdasági portál beszámolójából.

A korábbi megállapodás március végén jár le, ezután az olajországok saját hatáskörben döntenek arról, hogy mennyi olajat termelnek ki. A termelés visszafogását – azaz a túlkínálat elkerülését, így az olajár esését – a koronavírus miatti keresletcsökkenés indokolta volna. Márpedig az OPEC nem hajlandó önkorlátozásra, ha Oroszország nem csökkenti a kitermelését – hiszen ebben az esetben a termelés csökkenésének Oroszország egyedüli haszonélvezője volna.

hvg.hu

Megosztás

Related posts