Elszaporodtak az álhírek a koronavírussal kapcsolatban, de már büntetőeljárás folyik ellenük

Megosztás

Az új koronavírussal kapcsolatban közveszéllyel fenyegetés bűntett gyanúja miatt négy büntetőeljárást folytat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya – válaszolta az Index megkeresésére az Országos Rendőr-Főkapitányság.

A kormány illetékesei minden adandó alkalommal hangsúlyozzák, hogy a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztése bűncselekmény, ami ellen a rendőrség fel fog lépni. A koronavírussal kapcsolatos rémhírek és dezinformációk terjedését elemezték a Political Capital szakemberei is a múlt héten, és 213 olyan posztot azonosítottak, amelyek konkrét álhírek voltak, ezekért 13 portál volt a felelős.

A legnagyobb ilyen a több mint 700 ezer követővel futó hírhedt Mindenegybenblog volt, a legaktívabbak pedig a Világ titkai, Titkok szigete és Titok terminál nevű oldalak, ahol egyenként 30-50 koronavírusos kamuhírt azonosítottak.

Ezzel kapcsolatban a rendőrség elmondta, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folyamatosan figyeli és elemzi az interneten megjelenő tartalmakat. Amennyiben ezek bűncselekmény gyanúját alapozzák meg, úgy büntetőeljárást indítanak. 

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény foglalkozik a rémhírterjesztés és a közveszéllyel fenyegetés kérdésével. Előbbiről akkor beszélünk, mikor valaki nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére. 

A közveszéllyel fenyegetésről a jogi definíció szerint akkor beszélünk, ha valaki a  köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget. Ezzel vádolják azt a weboldalt, ami ellen nyomozás indult, mert azt állította, hogy Magyarországon több ember is koronavírussal fertőződött meg, és fővárosi pályaudvarokon emberek estek össze és haltak meg a vírus miatt.

Megosztás

Related posts