A kamupártoktól szinte semmit nem sikerült behajtani

Megosztás

Könnyű pénzhez lehetett jutni a 2018-as választásokon az indulással, aminek megágyazott az erre létrehozott jogszabályi környezet: már 500 ember ajánlásával képviselőjelölt lehetett szinte bárki, és már hozzá is juthatott az egymillió forintos kampánytámogatáshoz. Ha egyazon pártnak volt minimum 27 jelöltje, akkor a jelöltek számától függően további 150-600 millió forint üthette a szervezők markát. Borítékolható volt, hogy megjelennek a kamujelöltek és -pártok, és elindul a trükközés. Ráadásul a Fidesznek is érdeke volt, hogy a kormányellenes szavazatok elaprózódjanak.

Az már a kampány közben kiderült, hogy szakmányban hamisítják az aláírásokat, de a nyomozások nagy része elhalt vagy nevetséges bírsággal végződött.

A HVG-nek küldött válaszokból kiderült, hogy 115 eljárást kezdeményeztek, amelyek felét megszüntették vagy felfüggesztették. Vádat mindössze 13 esetben, összesen 17 ember ellen emeltek. Kilenc ember megúszta pénzbüntetéssel, a többiek felfüggesztett fogházbüntetést, közérdekű munkát vagy próbára bocsátást kaptak.

Az is kiderült, hogy

két év alatt mindössze 18 millió forintot sikerült behajtani a választásokon induló kamujelöltektől és -pártoktól abból a 2,7 milliárdból, amit kifizettek nekik.

Megosztás

Related posts