Olaszországban kiderítették, ki volt az első fertőzött

Megosztás

Kína mellett Olaszország a legnagyobb gócpontja az egyelőre megállíthatatlanul terjedő koronavírus-járványnak. Az emberek többségét mindig érdekli, hogy az ilyen, világméretű fertőzéseknél ki volt a kiindulópont. Az olaszok már visszafejtették, ki az 1-es számú beteg.

Mattia február 19-én hajnalban úgy döntött, hogy újból bemegy a sürgősségire, annyira rosszra fordult az állapota. Nem sokkal azelőtt már járt a kórházban, hogy segítséget kérjen, de még senki nem sejtett semmit. Egy 38 éves, rendszeresen sportoló, futóklubba járó, amatőr focista férfinál elég szokatlan dolog ugyan a tüdőgyulladás, de mivel Mattia nem járt Kínában, senkinek eszébe sem jutott, hogy ez koronavírus is lehet akár.

Az 190 centi magas, 90 kilós férfi Codognóban lakott, és az Unilevernél dolgozott a szomszédos Casalpusterlengóban, Lodi megyében. Február 16-án lázasodott be. Egyre rosszabbul lett, 18-án este bement a kórházba. Nem említett indirekt kapcsolatot sem Kínával, és a várandós feleségének sem volt semmi tünete, úgyhogy „zöld kódot” kapott, ami azt jelenti, hogy miután terápiát választott neki az orvos, hazaengedték. Összesen egy és háromnegyed órát töltött bent. (Egyes olasz újságok arról is írtak, hogy a férfi előtte a szülővárosában, Castiglione d’Addában a háziorvosánál is járt, és arról is, hogy már 16-án is volt egy köre a kórházban, de a hatóságok által nemrég kiszivárogtatott hivatalos jelentésekben ezek nem szerepelnek.)

Aznap éjjel, azaz technikailag már 19-én hajnalban a férfi a felesége kíséretében visszament, annyira rosszul volt. Kapott egy ágyat, nem zárták el senkitől, meglátogatták a barátai, rokonai, kapcsolatba került orvosokkal, nővérekkel. Másfél napja volt bent, amikor légzési nehézségei támadtak, 

A VÁRANDÓS FELESÉGÉNEK PEDIG HIRTELEN ESZÉBE JUTOTT, HOGY A FÉRJÉNEK EGYIK MUNKAISMERŐSE JANUÁR 21-ÉN JÖTT HAZA KÍNÁBÓL.

Az a másik férfi a Mae nevű cégnél dolgozott, amely jelentős részben Kínában működik, a honlapjukon is választható a kínai nyelv, ő maga minden évben hónapokat tölt kint. Három alkalommal találkoztak, többször együtt is vacsoráztak, január 25-én Codognóban, február elején Milánóban.

A hosszas tétlenség miatt emberünk rengeteg más személlyel kerülhetett kapcsolatba már fertőzöttként

A kínai szál hallatán a kórház azonnal beindította a koronavírus-protokollt. Február 20-án délután, azaz másfél nappal a férfi kórházi felvétele után vették le a mintát, este 9-re megérkezett az eredmény:

POZITÍV.

A „vörös kódot” éjfél körülre aktiválta a kórház, eddigre tudta meg mindenki a kórházban, hogy mi történt. Konzultációk indultak, azonnal bevonták a minisztériumot, a tartományi egészségügyi hatóságokat is. Mattia addigra már rossz állapotban volt, lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Rengeteg helyszín, rengeteg ember

Közben pedig elindult a gondolkodás azon, hogy vajon kiket fertőzhetett meg a férfi, aki heteken át szabadon járt-kelt mindenütt, beleértve a kórházat is. Ráadásul – mint a Repubblica cikkéből kiderül – a pozitív teszt után sem zárták le egy napig a kórházat, a szobákat nem fertőtlenítették azonnal. A férfit előzőleg kezelő stáb pedig hiába ment haza önkéntes karanténba, visszahívták őket dolgozni.

Elkezdték tehát visszafejteni a férfi mozgásait. Kiderült, hogy február másodikán részt vett egy félmaratonon, ami Santa Margherita Ligure-ben volt, 15 futóklubos ismerősével laktak együtt egy szálláson. 4-én egy casalpusterlengói bárban iszogatott a kollégáival, aztán egy másik, 9-i futóversenyre négy ismerősével utazott el egy autóban Sant’Angelo Lodigianóba. Február 15-én focizott egyet az amatőr csapatával, értelemszerűen a csapattal együtt öltözött az öltözőben. 

A munkahelye sem könnyítette meg az egészségügyiek dolgát: az Unilever-gyárban 500-an dolgoznak, a telephelyen van hotel, étterem, naponta több ezer ember fordul meg a területen, kamionok jönnek-mennek, a „Benvenuti” (isten hozott) 30 nyelven van kiírva a recepción. Mattia 14-ig, péntekig járt dolgozni. És egy másik település is látókörbe került: a férfi szülei Castiglione d’Addában laknak, a férfi is innen származik, és rengeteg a kapcsolódási pont, a szülők ugyanabba a bárba járnak, mint Mattia egyik futópartnere. Így rendelték el a környék tíz településére a karantént Lodi megyében.

Index.hu

Megosztás

Related posts