Ezentúl több jogot kapnak az EU-tól az online kereskedők

Megosztás


Július 12-én lép hatályba minden EU tagállamban az az új szabályozás, amelyet a méltánytalan üzleti gyakorlatokkal szemben hoztak – adta hírül a Textilwirtschaft. Az ügy előzménye, hogy a Német Szövetségi Kartell Iroda (German Federal Cartell Office) tavaly nyáron számos olyan panaszt megvizsgált, ami az Amazon ellen érkezett a nem átlátható törlési és felfüggesztési gyakorlatok miatt.

A kormányzati ügynökség szerint az internetes piactereknek eddig korlátlan joga volt arra, hogy azonnal felfüggesszék vagy töröljék a kereskedők felhasználói fiókját – ezt indoklás nélkül is megtehették. Az új szabályozás az átláthatóságot szeretné erősíteni és több jogot biztosít a kereskedőknek.  

Az új szabályozással egy 30 napos időszak lép majd érvénybe a törlés előtt és a platform üzemeltetőinek meg kell indokolnia a kereskedő számára, miért függesztik fel vagy törlik a fiókját. Azt is egyértelműen jelezni kell majd a platformoknak, hogy milyen szempontok és súlyozás alapján sorolják fentebb vagy lentebb a termékeket a keresési találatoknál. Arról egyelőre nincs információ, hogy a fiókok törlésének és felfüggesztésének új gyakorlata hogyan hat majd például a hamis termékeket értékesítő eladói fiókokra.

hvg.hu

Megosztás

Related posts