Erdogan közölte Orbánnal: Törökország innentől nem állítja meg a bevándorlók hullámát

Megosztás

Pénteken telefonos egyeztetést tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan török államfő. A Szíriában kirobbant újabb zavargások és az orosz fenyegetés olyan helyzetet teremtett, hogy Törökország innentől nem tudja már visszatartani a menekültek áradatát, amelyek megindulhatnak Európa felé.

A Számosz görög szigethez relatíve közel eső aydıni menekülttáborból pedig buszokkal indultak a tengerpartra. Korábban olyan nem fordulhatott volna elő, hogy tömegek gyalogolhatnak háborítatlanul az autópályák mentén vagy a görög határ felé tartó buszra szálljanak Isztambulban.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken telefonon megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdoğan török államfővel, majd összehívta biztonsági kabinetjét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár péntek este.

Erdoğant és Putyint is beszippanthatja a harci spirál

Szíriában eddig nem mérgesedett háborúvá a rivalizálás, de a 33 megölt török katona, a térségbe öntött rengeteg fegyver és az egyre durvább harcok miatt nehéz megtartani a kontrollt. A menekültkérdés is újra középpontba került.

A török elnökkel folytatott tárgyalás témája a szíriai háborús helyzet és a migráció ügye volt. Recep Tayyip Erdoğan tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az Európába vándorlókat. Szót ejtettek a március folyamán megrendezendő V4-Törökország csúcstalálkozó előkészületeiről is.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután összehívta biztonsági kabinetjének ülését, amelynek tagja a külgazdasági és külügyminiszter valamint a belügyminiszter is. Az ülésen áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre.

Havasi Bertalan azt is közölte, hogy Orbán Viktor a nap folyamán levelet is írt Erdoğan elnöknek, melyben kifejezte részvétét és együttérzését a török fegyveres erőket Szíriában ért támadás áldozatai kapcsán. „Biztosítom Önt, hogy Törökország NATO-szövetségesként és elkötelezett partnerként számíthat Magyarországra” – írta a török államfőnek Orbán Viktor.

A Szíriában kialakult helyzet miatt az ENSZ Biztonsági Tanács is rendkívüli ülést hívott össze. A konzultációt Belgium, a Dominikai Köztársaság, az Egyesült Államok, Észtország, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország kérte, miután csütörtökön 33 török katona elesett egy légitámadásban. Az ülés közép-európai idő szerint este tízkor kezdődik. Párizs közben felszólította Moszkvát és Damaszkuszt, hogy állítsák le az Idlíb tartományban folyó offenzívát, ahol a törökök meghaltak.

A NATO a harcok leállítására szólította fel Oroszországot és a szíriai kormányerőket, valamint szolidaritását és támogatását fejezte ki Törökországgal.

A görög határhoz induló buszok egyikére próbálnak feljutni bevándorlók Isztambulban 2020. február 28-án.
A görög határhoz induló buszok egyikére próbálnak feljutni bevándorlók Isztambulban – Fotó: MTI

Orosz-török konfliktus

Pénteken írták meg török lapok, hogy megindultak menekültek néhány száz fős csoportjai a törökországi menekülttáborokból Európa felé csütörtök éjjel, miután arról érkeztek hírek, hogy a török kormány „megnyitotta a kapukat Európa felé” és felfüggesztette a közúti és határellenőrzéseket.

TÖBB KÜLÖNBÖZŐ LAP IS ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY A PARTHOZ ÉRKEZŐ MENEKÜLTEK AZT ÁLLÍTJÁK, HOGY A TÖRÖK KORMÁNY INGYENESEN BUSZOZTATTA ŐKET A MENEKÜLTTÁBORBÓL A TENGERIG.

A döntést lehet értelmezni az EU-nak szánt fenyegetésként is. A közúti és határellenőrzések felfüggesztését a török kormánypárt szóvivője, Ömer Çelik jelentette be helyi idő szerint hajnali 1-kor, nem sokkal azután, hogy a szíriai Idlíb tartományban légitámadás ért egy török katonai épületet. A török kormány az Aszad-rezsimet és az orosz kormányt vádolja a támadással, amelyben a legfrissebb hírek szerint 33 török katona vesztette életét. Az Európába történő migráció féken tartásának feloldását lehet úgy értelmezni, hogy Törökország ezzel akarja elérni, hogy az EU mellé álljon az oroszokkal kialakult konfliktusban.

000 1PF22U
Fotó: AFP

Putyin szerint nem ők hibáztak

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin elnök és az orosz biztonsági tanács reméli, hogy a török hatóságok mindent megtesznek a Törökország területén lévő orosz állampolgárok és külképviseletek biztonságának szavatolása érdekében.

Peszkov szerint a tanácskozás részvevői hangsúlyozták, hogy a török katonák Idlíbben nem tartózkodhatnak a megfigyelőállásaikon kívül. Peszkov emlékeztetett rá, hogy ezeket a posztokat az orosz fél kifejezett kérésére annak érdekében hozták létre, hogy a törökök felügyeljék a militánsokat, és hogy megakadályozzák részükről a terrortevékenységet és az orosz katonai objektumok elleni támadásokat.

“Ezt a feladatot a török partnereknek nem sikerült teljesíteniük, mert a militánsok jelentős része nem tartozik az ellenőrzésük alá” – hangoztatta a szóvivő. A biztonsági tanács ülésén elhangozott, hogy a szíriai hadseregnek a terrorista alakulatok elleni offenzívája során az orosz fél mindent elkövetett a megfigyelőállásokban tartózkodó török katonák biztonságának szavatolására. Peszkov szerint ezeken a posztokon senki sem sérült meg.

Index.hu

Megosztás

Related posts