A kormány telefonon szúrta le az egyháziakat, akik a NAT ellen merészeltek állást foglalni

Megosztás

Azzal nyilván az első pillanattól kész tényként számolhatott a kormányzat, hogy komoly tiltakozási hullámmal szembesülnek az új Nemzeti Alaptanterv kihirdetésekor. Arra viszont valószínűleg nem számoltak, hogy egyházi iskolában dolgozó tanárok is felemelik szavukat és nyílt levélben tiltakoznak. Most meg is kapták a kormány válaszát… a letolást.

De ettől függetlenül már a kormányzaton belül is nő az elbizonytalanodók száma.

Több egyházi vezetőt is arra kértek kormányzati illetékesek, hogy határolódjanak el attól a NAT-ot kritizáló nyílt levelétől, amely a piaristák honlapján jelent meg, és amelyet az egyházi iskolák több mint ezer tanára alá is írt – számolt be a HVG.

A kormányközeli médiában már tegnap is megszólaltak egyházi emberek – például a piaristák tartományfőnöke és Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára –, akik  azt hangsúlyozták, hogy a kritika nem az egyház hivatalos álláspontját tükrözi.

Persze ezzel nem mondtak ellentéteset az állásfoglalásban leírtakkal. Hiszen abban is benne állt, hogy a tanárok a saját nevükben nyilatkoztak meg.

A lap úgy tudja, a kormányt is elgondolkodtatta valamelyest a váratlan helyekről érkező NAT-kritika, ezért hallani már olyan hangokat, amelyek szerint érdemes lenne egy év haladékot adni a Kásler-féle alaptanterv bevezetésének.

Mint korábban is olvashattuk, az egyházi iskolák szakmai szempontból kritizálják a NAT-ot, és az oktatás több problémáját is szóba hozzák.

Az aláírók – összesen több száz pedagógus – szerint széles körű megegyezésre van szükség az oktatás minden szereplőjének részvételével, és a fiatalok veszítenek a legtöbbet, ha a szakmai kérdések “másodlagossá válnak az ideológiai elvárásokhoz, elvekhez, irányokhoz és politikai szándékokhoz képest”.


“Az iskola csak szabad közegben tudja betölteni a funkcióját, ahol a tanári közösség szerepet kap saját feladatának megtalálásában. Ez az autonómia a feltétele az elkötelezett, felelősséget vállalni tudó pedagógusok minőségi munkájának”

– írják az egyházi iskolák tanárai, akik kitérnek arra is, hogy az iskoláknak a lemaradók, a nehézségekkel küzdők, a mélyszegénységben élők, a kirekesztettek felé is nyitnia kell. Hangsúlyozzák, hogy a különféle kihívásokra csak a helyi viszonyokat ismerő és értő, autonóm iskolai közösségek találhatnak megoldásokat.

A nyilatkozatban leszögezik azt is, hogy a Nemzeti Alaptantervet és a kerettanterveket világnézeti meggyőződéstől függetlenül, szakmai alapon is “indokolt és kívánatos” sok szempontú, lényeget érintően kritizálni. “Sürgősen meg kellene teremteni azt a fórumot, ahol a tanterv szakmai vita tárgyát képezheti, nem pedig politikai érdekek eszközeként szolgál” – írják.

Azt írják, bár a NAT bevezetőjében korszerű pedagógiai szemlélet tükröződik, az érvényesülését ellehetetleníti az alaptantervben és a kerettantervekben előírt hatalmas tananyagmennyiség, amely nagyrészt csak az ismeretanyag frontális előadását teszi lehetővé.

Az egyházi iskolák tanárai is kiemelik a magyar irodalom tantárgyat, ahol csökkentett óraszámban kellene az eddiginél is több anyagot megtanítani. Kitérnek arra is, hogy a tantervek tartalmával való azonosulást akadályozza a szakmai egyeztetés elmaradása, illetve a bevezetésükre adott minimális idő. Ezért azt írják:

“Úgy látjuk tehát, hogy a magyar oktatás egészének várt megújulását – néhány részterület kivételével – a bevezetett Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek nem segítik, hanem akadályozzák.”

A nyilatkozatban azt is írják, hogy a pedagógusok jó része fáradt, reményvesztett, napi szinten kudarcokkal küzd, ezért pedagógiai változásokról, szemléletváltozásról csak akkor érdemes beszélni, ha a pedagógusok ehhez megkapják az alapvető támogatást.

Megemlítik a “megalázóan alacsony pedagógusbéreket” is, amelyek “lehetetlenné teszik a tanári hivatás teljes megélését, az értelmiségi életformát”, ugyanis az egyházi iskolák tanárai ugyanazon bértábla szerint kapják a bérüket, mint a nem egyházi intézményekben dolgozó kollégák.

Magyarnarancs.hu

Megosztás

Related posts