A halolaj-kapszula többet árt, mint használ

Megosztás


Az Egyesült Királyságbeli University of East Anglia friss kutatása szerint (melyet a WHO támogatott) az Omega-3 halolajkapszulák rendszeres szedésének nincs pozitív hatása az ember egészségére. Bár ezeket a drogériákban is kapható étrendkiegészítőket általában azzal reklámozzák, hogy számos előnyük van, mert mondjuk csökkentik az agyi érkatasztrófa, a rák kialakulásának vagy a demencia kockázatát, az egyetem több mint százezer tesztalanyon elvégzett kutatása szerint, ezeket az állításokat nem lehet bizonyítani.

Az Omega-3 zsírsavaknak ettől még valóban van pozitív hatásuk a szív- és érrendszerünkre, de leginkább csak akkor, ha természetes úton – hal fogyasztásával – jutunk hozzájuk – írja a BBC.

Az Omega-3-mal felcímkézett étrendkiegészítők globális forgalma 2018-ban 33 milliárd dollár volt, miközben az egyetem munkatársa, Lee Hooper szerint ezek a kapszulák nem nyújtanak védelmet sem a stroke, sem a cukorbetegség vagy idegesség, sem a depresszió ellen. “Valójában, azt találtuk, hogy egy kicsit még növelik is a rák kialakulásának kockázatát, különösen a prosztatarákét” – teszi hozzá a kutató.

Korábban más tanulmányok is hasonló következtetésekre jutottak: több mint 80 tanulmány szerint ezeknek az étrendkiegészítőknek nincs pozitív hatásuk a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására nézve, és néhány kutatás szerint a szív- és érrendszeri bajokat sem segítik megelőzni.

Viszont a halolajkapszulák népszerűsége túlhalászáshoz vezet, azaz jelentős környezeti károkat okoz – mondja Hooper.

hvg.hu

Megosztás

Related posts