Több száz tanár áll ki az új Nemzeti alaptanterv ellen

Megosztás

Egyházi iskolai tanárok százai, sokan nevüket vállalva foglaltak állást az új NAT ellen. A kormány oktatáshoz való viszonyát sokan kritizálták, legtöbben abban találtak problémát, hogy az alaptanterv és a kerettantervek egyszerűen túl sok a tananyag, így a magyar oktatás nem megújulna, hanem akadályokba ütközne.

Az aláírók szerint „minden változás lehetetlen az oktatásban addig, amíg a változtatások végrehajtói, a pedagógusok nem rendelkeznek az ehhez szükséges idővel, energiával, akaraterővel. A kollégák jó része fáradt, reményvesztett, napi szinten kudarcokkal küzd. Pedagógiai változásokról, szemléletváltozásról akkor érdemes egyáltalán beszélni, ha a pedagógusok ehhez megkapják az alapvető támogatást.”

Írnak a „megalázóan alacsony pedagógusbérekről”, ami lehetetlenné teszi a tanári hivatás teljes megélését, az értelmiségi életformát. Bérrendezésre van szükség, írják. Szükség van továbbá az órarendek határozott csökkentésére, hiszen mint írják, heti 24-26 megtartott tanórában nem lehet minőségi munkát végezni.

Megosztás

Related posts