Veszélyes téveszmék terjednek a koronavírusról

Megosztás

Gyakorlatilag mindenki láthatta már a Facebookon az “Egy olasz orvos a koronavírusról – Fontos információk” (vagy valami hasonló, több variáció is van belőle) című lánclevelet, amit boldog-boldogtalan oszt tovább puszta jószándékból, és ezzel veszélybe is sodorhatja az ismerőseit.

Ha ismerőseinél látja a közösségi médiában ezt, vagy hasonló tartalmú, gyanús “jótanácsokat” megosztva, igyekezzen nem agresszíven, nem lenézően felhívni a figyelmüket, hogy jószándékból ugyan, de veszélyes tévhiteket terjesztenek.

1. HAMIS: “Ha folyik az orrod, és feljön a slejm megfázáskor, akkor nem koronavírusod van, mert az száraz köhögéssel járó tüdőgyulladást okoz, orrfolyás nélkül”

Ez a legveszélyesebb az egész levélben, hiszen ez öndiagnózisra készteti az embereket, akik persze rosszul fogják magukat diagnosztizálni. Így ha baj van, nem jutnak időben orvoshoz, és megfertőzhetnek sok más embert. A valóság az, hogy ránézésre senki nem képes megmondani, hogy a légúti tüneteket az új koronavírus okozta-e. Ezt csak laboratóriumi teszt segítségével lehet biztosan megállapítani. Bármilyen gyanú esetén maradjunk otthon, és telefonon hívjunk orvost.

2. HAMIS: A vírus már 26-27 fokon elpusztul 

Minthogy a vírus az emberi szervezetben tenyészik, ahol 36-37 fok van normális esetben, ez nyilvánvalóan hülyeség. Ha feltételezzük, hogy ezt az ismeretlen szerző a környezeti terjedésre értette, akkor pedig az igazság az, hogy fogalmunk sincs. Nem érhető el olyan tanulmány, amelyben bebizonyították volna, hogy milyen a vírus hőtűrése a gazdaszervezeten kívül.

3. ŐRÜLTSÉG: “Igyál sok meleg vizet megelőzésként”, “Menj ki a napfényre”

Komolyan? Egy világjárványt okozó, több ezer ember haláláért felelős kórokozót meleg vízzel fogunk legyőzni? De ha egy cseppet is próbáljuk ezt komolyan venni, akkor az előző pontra kell megint visszautalnunk: fogalmunk sincs a vírus hőtűréséről.

4. HAMIS: “Viszonylag nagy méretű vírus (400-500nm átmérőjű), ezért bármilyen arcmaszk ki tudja szűrni”

A 2019-ncov vírus valójában 50-200 nanométer átmérőjű. Egyébként sem a vírus nagysága dönti el, hogy mi szűri ki, hanem hogy mekkora az a nyálcsepp, amiben megbújik, amikor egy tüsszentéssel elhagyja a szánkat-orrunkat. De nem ez az állítás legnagyobb bűne, hanem az, hogy a valóságban NEM jó ellene bármilyen szájmaszk. Sőt, kérdéses, hogy bármilyen szájmaszk biztosan jó-e ellene, hiszen a laikusok nem szakszerűen viselik a maszkokat. Vagyis a maszk nem feltétlenül véd meg a fertőzéstől, nem szabad a szájmaszkra hagyatkozni védekezésképpen, sokkal fontosabb az általános személyi higiéniai lépések (kézmosás, papír zsebkendőbe tüsszögés-köhögés, csók kerülése, távolságtartás stb.).

5. HAMIS: “Ha valaki előtted tüsszenti el magát, akkor a vírusok kb 3 méter távolságra fognak a földre esni, utána nem szállnak már a levegőben.”

A koronavírus cseppfertőzéssel és aeroszollal is terjed. Az aeroszol olyan apró cseppecskék halmaza, amelyek nemcsak, hogy 10 méterre is elszállhatnak, de le sem ereszkednek feltétlenül a padlóra, hanem lebegnek a levegőben, és betöltik a teljes légteret, ahová kijutnak.

5. HAMIS: “Textilen 6-12 órát marad életképes a vírus”

Fogalmunk sincs, hogy meddig maradhat életképes az élettelen felületeken a vírus. A rokon SARS koronavírusa akár 9 napig is életképes maradhat gazdaszervezeten kívül.

6. ŐRÜLTSÉG: “A kézen csak 5-10 percig marad életben a vírus”

De hát miért maradna a kézen sokkal rövidebb ideig életben a vírus, mint bármi más felületen – például a textilen, ahogy az előbb állították? (Bónusz: ha 26 fokon meghal, az ennél jóval melegebb testfelületen miért is nem?) Ez természetesen nem igaz: akár napokig is életképes lehet a kézen, ha időközben nem mossuk meg. 

7. HAMIS: “Elsősorban a torkot támadja meg, a torok szárazságát okozza, ami 3-4 napig tart.”

Nem, a vírus elsősorban az alsó légutakat támadja meg, és gyakorlatilag azonnal bejut a tüdőbe. Ismeretlen a lappangási ideje. Az esetek többségében 5-6 nap, de 2-14 napig, vagy egyes esetekben tovább is lappanghat.

Az Index.hu cikke nyomán

Megosztás

Related posts