Veres Pál meg akarja mutatni, hogy Miskolcnak újra van gazdája

Megosztás

Évindító beszédet mondott a borsodi megyeszékhely tavaly megválasztott vezetője a Nyitott Városháza Program rendezvényén. “Azért fogtunk össze, hogy a város visszataláljon régi önmagához, újra Nagy-Miskolcra lehessünk büszkék” – hangoztatta.

A polgármester először a város jelenlegi állapotáról is beszélt. Elmondta, az önkormányzat és cégeinek az átvilágítása után azzal kellett szembesülnie, hogy rosszabb a helyzet, mint azt az előző városvezetés állította.

Megpróbáltak hiányokat elrejteni, de mindegy, hogy melyik zsebünk üres, a probléma ugyanúgy fennáll – utalt arra a városvezető, hogy az önkormányzat közel 10 milliárd forinttal tartozik a Holdingnak, aminek ráadásul van egy 9 milliárdos folyószámlahitele és 53 milliárd forintos kötelezettségvállalása is. – Ez négy DVTK stadion ára. Fel sem tudjuk talán fogni, akkora az összeg – fogalmazott Veres Pál.

A szervezeti átvilágítás során az is kiderült, hogy a Holding szakmaiatlanul és kaotikusan működött, számos területen a szükségesnél jóval nagyobb létszámmal. A szakemberek párhuzamosságokat tártak fel az önkormányzat és a Holding között is: vagyis mindkét szervezetben elláttak hasonló feladatokat, egyes területeken szinte szóról szóra ugyanazokat. Tíz év alatt megtízszereződött a Holdingban dolgozók létszáma. A vállalat közben „iszonyatosan lassú is volt”, emiatt számos pályázat áll, túlnyomó részüket már nem is lehet megvalósítani, „mert addig sikerült szerencsétlenkedni, hogy lejárt a határidejük”, fogalmazott a városvezető. A TOP-projektekből más városok 60 százalékos teljesítésen állnak, Miskolc mindössze 18 százalékon.

Most küzdeni kell azért, hogy a beruházások megvalósuljanak. Ezek nem friss pályázatok; vagy rosszul tervezték meg, vagy rosszul menedzselték, vagy lassan kezelték őket. A sok bába között nem hogy elveszett a gyermek, de lassan kezdett éhen halni – mondta.

Ha a csütörtöki közgyűlésen nem fogadják el a vállalat előterjesztését, nyárra nagy bajba kerülhet a miskolci közösségi közlekedés – emelte ki a városvezető. Hozzátette: a korábbi városvezetés nem akarta meghallani a figyelmeztetéseket a munkavállalók, a szakmai szervezetek részéről sem. Fiókba rejtették az MVK vezérigazgatójának konszolidációs javaslatát is, mert a választások előtt politikailag nem lett volna népszerű a változtatás.

Hazardíroztak, de ez a miskolciak bőrére ment. Így jutottunk odáig, hogy ma már a vállalat működtetése a tét – mutatott rá. – Évekkel ezelőtt be kellett volna látni, hogy ez így nem fog menni hosszútávon, a valós utazási igényekhez kell igazodnia a vállalatnak – utalt a 2012. óta 10 millióval kevesebb utasra, a magas járatszámokra és üzemeltetési költségekre, a 8 évvel ezelőtti szinten álló jegy- és bérletárakra.

Alapjaiban gondolják újra a közösségi közlekedési struktúrát, már a napokban megkezdik az átszervezést. A szakértők vélemények mellett a lakossági igényeket is figyelembe veszik. A hosszú távú fenntarthatóság minden miskolci érdeke, „azoké is, akik ezt a feladatot nem végezték el” – hangsúlyozta Veres Pál.

Elmonda azt is, hogy a költségvetés elkészítésénél azzal szembesültek, hogy a 2019-es fiktív egyensúlyt egy olyan bevétel biztosította, amiről tudták az akkori vezetők, hogy nem fog teljesülni. Olyan bevételeket terveztek be, hogy papíron kijöjjön a nulla. Aztán a napokban költségvetési egyeztetésre hívta az ellenzéki képviselőket, de ők inkább rekordszámú, 134 módosító javaslatot nyújtottak be. Az 1,4 milliárdos fejlesztési javaslatok egy részében azonban már elindult a szakmai munka, mondta el a polgármester. – Csak megerősítették azokat a problémákat, amiket mi is látunk, és ameyek több éve fennállnak – tette hozzá.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy valódi egyensúlyi költségvetést kell készíteni, hosszú idő alatt elrontott dolgokat kell most rendbe hozni. Mindent meg kell tenni a felesleges kiadások visszaszorítására, észszerű gazdálkodást várunk el. Ez a költségvetés erre az évre az egyetlen lehetséges megoldás – emelte ki.

“Számomra egy párt létezik, és azt úgy hívják: Miskolc” – hangoztatta Veres Pál

Sorolta: a 2020-as költségvetési tervezet főösszege 40,1 milliárd forint, ebből a működési bevételek nagyságrendje a működési kiadásokkal megegyezően 34,1 milliárd forint. A költségvetésben tervezett beruházásokhoz kapcsolódik 6 milliárd forint. Idén mindössze 90 millió forint hitelt vesz fel a város, ami a tavalyinak a 2 százaléka.

A költségvetés „nyertese” a városüzemeltetés, több jut egyebek mellett a közösségi közlekedésre, a zöld területek gondozására, a kátyúmentesítésre.

Meg fogjuk mutatni, hogy Miskolcnak újra van gazdája – hangsúlyozta Veres Pál, hozzátéve: a Városgazda, a Miskolci Fürdők és a szociális szféra is nagyobb támogatást kap.

Sporthasonlattal élve: olyan, mintha 100 méteres síkfutásra készültünk volna, aztán a helyszínen azt mondták, hogy 100 méter gát lesz, majd a rajtnál kiderült, hogy egy spártai futásról van szó. Ez nem sprint, hanem maraton lesz, tele akadályokkal, nehézségekkel, de tudjuk, hogy kemény munkával elérjük majd a céljainkat. Ez Nagy-Miskolc, oda indultunk és oda is fogunk eljutni – zárta évindító beszédét Veres Pál.

Forrás: minap.hu

Megosztás

Related posts