A DVTK tulajdonosa lehet a befutó egy fideszes bizniszben

Megosztás

Nagyjából 30-40 forinttal dobja meg az ásványvíz vagy a sör árát, ha bevezetik a betétdíjat a műanyag- és üvegpalackokra, valamint a fémdobozokra. A visszaváltásból viszont egy állami felügyelet alá került cég is hasznot húzhat. A karcagi Recy-Pet az ország egyik legnagyobb olyan gyára, amely érdemi mennyiségben foglalkozik használt PET-palackok feldolgozásával. A céget megroggyantotta, hogy tulajdonosa ellen nemrégiben vádat emeltek bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A kft.-re a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. csapott le, és potenciális befektetőként Leisztinger Tamást emlegetik.

Kérdés, hogy ha a kormány ellenőrzése alá vonja az újrahasznosítását, érvényesülhetnek-e egyidejűleg a klímavédelmi célok is.

Ahhoz, hogy az újrafelhasználás kellő arányban történjen, ösztönözni kell a fogyasztókat. Vagyis újból be kell vezetni a betétdíjakat. Ehhez a gyártóknak legalább 50 milliárd forintos egyszeri beruházási költségekkel, a fogyasztóknak pedig italdrágulással kell szembenézniük. Legalábbis addig, amíg a csomagolóanyagot vissza nem váltják.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a napokban megkezdte az egyeztetést a piaci szereplőkkel a klímavédelmi akciótervről, de részleteket sem a betétdíj bevezetésének időpontjáról, sem a mértékéről nem tudni.

További részletek az e heti nyomtatott HVG-ben.

Megosztás

Related posts