Átalakulhat a miskolci közlekedés

Megosztás

Ha a városi közgyűlés elfogadja az erről szóló előterjesztést, a következő hónapokban változnak a jegyárak, észszerűsödik a busz- és villamosjáratok száma és szerkezete, csökken a helyszíni bírságok mértéke, illetve fejlesztések valósulnak meg az elektronikus jegy- és bérletértékesítés területén.

A változásokra azért van szükség, mert az előző városvezetés ezen a területen is súlyos örökséget hagyott maga után. Az elmúlt években még az inflációnak megfelelő mértékben sem korrigálták a jegyárakat, ami súlyos helyzetbe sodorta az MKV Zrt.-t.

A miskolci közlekedési vállalat évente csaknem 80 millió utast szállít a meglévő két villamos- és 44 buszvonalon. Jelenleg 122 autóbuszt és 31 villamost üzemeltet a cég, amely az utasszámlálási adatok alapján ennek a 80 millió utasnak nagyobb kapacitást kínál, mint például Debrecen tömegközlekedési társasága az ottani, 101 millió utasnak. Ezzel szemben például Szegeden munkanapokon az utasoknak 15-30 percet, hétvégén pedig akár 30-60 percet is várniuk kell a következő buszra. Mindemellett elővételben Miskolcon a legolcsóbb a vonaljegy is, mindössze 300 forint, míg Szegeden 320, Debrecenben pedig 350 forintot kell érte fizetni.

Az MVK Zrt. folyamatos utasszámlásaiból az is kiderült, hogy Miskolcon munkanapokon mindössze 15,5 százalékos az átlagos járatkihasználtság, azaz vannak olyan időszakok, amikor alig utazik valaki a különböző helyi járatokon. A vállalatnak, ha el akarja kerülni a rendszer működésképtelenné válását, a valós utazási igényekhez kell igazítania szolgáltatásait, hiszen a jelentősen túlméretezett, gyakran kihasználatlanul üzemelő járatstruktúra fenntartása nagyon sokba kerül.

Éppen ezért, ha a testület úgy dönt, április elsejétől új menetrend szerint közlekednek majd a tömegközlekedési társaság járatai, május elsejétől pedig változik a jegyek és bérletek árai is. Az átalakításokat úgy dolgozták ki a szakemberek, hogy közben figyelembe vették a miskolci családok teherviselő képességét és elemezték más városok közlekedési cégeinek árait is.

A tervek szerint többek között az alábbi változásokat vezetnék be:
– tanulmányi időszakban, munkanapokon, csúcsidőn kívül változik az 1-es, 14-es, 19-es, 24-es, 29-es és 35-ös autóbuszvonalak, valamint az 1-es és 2-es villamos fordulószáma
– a 44-es autóbuszok hétfőtől péntekig ugyanakkora fordulószámmal közlekednek
– kihasználatlanság miatt megszűnik a 38-as, és nyári időszakban a 290-es autóbuszvonal
– a 69-es autóbuszvonal megszűnik, helyette az 1-es autóbuszok közlekednek Berekalja városrészbe

További változások:

– a tanuló és nyugdíjas villamos bérletek ára 3200 forint lesz
– a tanuló és nyugdíjas kombinált bérletek ára 4300 forint lesz
– a teljesárú egyvonalas és a teljesárú villamos bérletek ára 5200 forint lesz
– a teljesárú kombinált bérletek ára kedvezmények nélkül 7700 forint lesz

Megosztás

Related posts