Olaszországból hazatérő magyar diákok is karanténba kerültek, a külügyminisztérium nem javasol olaszországi utazást

Megosztás

Balszerencsés időpontban látogatott Itáliába tizenegy magyar középiskolás diák és kísérőjük. Sajnos éppen az azóta lezárt területhez nagyon közel, mindössze tizenhárom kilométerre szállásolták el őket és többször is ingáztak Milánó tömegközlekedési eszközein. Most egy fővárosi kórházban, elkülönítve várakoznak.

Tizenegy magyar középiskolás diákot, valamint kísérőjüket és az autóbuszuk két vezetőjét is két hétre elkülönítették a Szent László Kórházban, miután vasárnap este hazatértek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus – adta hírül az M1.

A magyar iskolások szálláshelye mindössze 13 kilométerre volt a lezárt területtől, a tanulók sokat ingáztak tömegközlekedéssel Milánó északkeleti térségében a néhány hetes ott-tartózkodásuk ideje alatt. Ezekre a tényezőkre tekintettel, valamint a diákok és a magyar lakosság lehető legmagasabb szintű védelme érdekében hozta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ az említett járványügyi intézkedést.

A Szent László Kórház

A Szent László KórházFotó: Róka László / MTI

Lombardia tartományban rövid időn belül megtöbbszöröződött, 90-re emelkedett az igazoltan fertőzött esetek száma, és több északi tartományban is a betegek számának emelkedéséről adtak tájékoztatást. A magyar iskolások szálláshelye mindössze 13 kilométerre volt a lezárt területtől, a tanulók sokat ingáztak tömegközlekedéssel Milánó északkeleti térségében a néhány hetes ott-tartózkodásuk ideje alatt. Ezekre a tényezőkre tekintettel, valamint a diákok és a magyar lakosság lehető legmagasabb szintű védelme érdekében hozta meg az NNK az említett járványügyi intézkedést – közölték.

Korábban a Belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól. A Külügyminisztérium pedig azt javasolja, hogy az észak-olaszországi utazást tervezők a koronavírus-járvány miatt a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek.KAPCSOLÓDÓ

A külügyminisztérium azt javasolja, mindenki mérlegeljen mielőtt Észak-Olaszországba utazna

A külügyminisztérium azt javasolja, mindenki mérlegeljen mielőtt Észak-Olaszországba utazna

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól.

Rendőr a Szent Márk tér közelében 2020. február 23-án
Rendőr a Szent Márk tér közelében 2020. február 23-án Fotó: Andrea Meola / MTI / EPA

A Budapest Airport pedig közölte, felkészült az észak-olaszországi járatok szűrésére is, és a hatósági döntésnek megfelelően megkezdték az utasok testhőmérséklet-mérését. Az első két érintett járat a Ryanair 15:30-kor Trevisóból, valamint 16:05-kor Bergamóból érkező gépe volt, az utasok egyikénél sem mértek magasabb testhőmérsékletet. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a hatóságok döntése értelmében a repülőtéren január 31. óta végeznek egészségügyi vizsgálatot valamennyi Kínából közvetlen járattal érkező utason. Az intézkedések elrendelése óta 1388 utas és a személyzet 180 tagja esett át hőmérős szűrésen.

Annak érdekében, hogy a különböző ellenőrzési módszerek akár együttes alkalmazásával biztosíthatók legyenek a legpontosabb adatok és a legbiztonságosabb eredmények, nemrég beszereztek egy hőkamerát, valamint egy további kamerát napokon belül bérbe vesznek. Hozzátették, “a repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is – tette hozzá”. A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri kirendeltségével.

Index.hu

Megosztás

Related posts