Négy autót vertek szét Miskolcon – csokiért és energiaitalért

Megosztás

A múlt héten a diósgyőri stadion és a belváros közötti szakaszon több autónak darabokra törték a jobb első, utasoldali ablakát. A nem éppen finom módszerrel értékeket igyekeztek eltulajdonítani az elkövetők, a rongálással azonban nem sokra mentek.

Többnek – így az eredeti (közösségi oldalon tett) bejegyzést közzétevő károsult esetén is – a szélvédőkár mellé jelentős karosszéria sérülés is társult. Mint megtudtuk nem öncélú rongálásról van szó, hanem lopásról: a nem túl óvatos és kifinomult módszerrel az elkövető értékeket szeretett volna megszerezni az autókból.

Nem finomkodott

Az autók ellopásához, vagy az autóban lévő értékek megszerzéséhez általában finomabb módszereket vetnek be az elkövetők, mint, hogy ripityára verjék a jármű szélvédőjét és ajtaját. Így például nagy „divatja” volt néhány éve megyénkben is a zárfelszúrás módszerének, amellyel célzottan két autótípust vettek célba a tolvajok, amelyeknél jól működött ez a módszer. Ugyanakkor nem ritka a szélvédő „kiiktatása” sem, ám ilyenkor főleg porcelánt szoktak használni az elkövetők, amely sokkal csendesebb, mint, ha valamilyen tompa tárggyal vernék be az üveget.

Pontosan ezért feltételezhető, hogy az elkövető nem tervezhette előre az akcióját, vélhetően az első autónál látott meg valamit, amit meg akart szerezni, keresett hozzá egy megfelelő tárgyat (kő, vagy tégladarab lehetett a céltárgy), majd azzal betörte az oldalsó szélvédőt és kiemelte, amit szeretett volna. Majd ettől kedvet kapva az útjába eső autóknál, ahol látott valami, ott megismételte a módszert. Úgy tudjuk egy Opel, egy BMW, egy Renault és egy Volvo látta kárát az lopásnak.

Semmit ne hagyjunk az autóban!

A megyei rendőr-főkapitányságon megtudtuk, négy autó érintett az ügyben, kettő az Andrássy utca 59., kettő pedig a Fazola utca 7. szám előtti részen. Az autókból GPS-t, napszemüveget, bicskát, energiaitalt és csokoládét vitt el az elkövető, a Miskolci Rendőrkapitányság lopás bűntette miatt indított eljárást.

A tolvajnak tehát nem volt túl nagy értékű a zsákmánya, az autókban viszont jelentős anyagi kár keletkezett. Ez újra rávilágít arra az aranyigazságra, hogy nem érdemes semmit hagyni az autóban, mert némi aprópénz, cigaretta, – vagy, mint a jelen eset bizonyítja –, csoki és energiaital is rávehet valakit, hogy feltörje az autót. Egy első, vagy hátsó szélvédő cseréje pedig ma már százezrekbe is kerülhet a beépített elektronika (esőszenzor, fűtőcsík, napfényre sötétedő rendszer) miatt, de egy oldalsó szélvédő cseréje is több tízezer forintra rúghat – nem beszélve a társuló karosszéria kárról.

Boon.hu

Megosztás

Related posts